TORT Z MASĄ SŁONY KARMEL
Ciasto bardzo polecam. Jest pyszne, orzeszki ziemne w połączeniu ze solą i słodki kajmak, do doskonałe połączenie. Ciasto upiekłam w kwadratowej formie 19/19. Biszkopt jest delikatnie kakaowy a na wierzchu ułożyłam pokrojone banany.
Składniki na biszkopt;
4 jaja
3/4 szklanki mąki
mała łyżeczka kopiata kakao
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddziel od białek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Białka ubij na sztywno, następnie wsyp cukier u miksuj na sztywną masę. Dodawaj po jednym żółtku, i kontynuuj mieszanie na niskich obrotach miksera. Dodaj mąkę z proszkiem i wymieszaj delikatnie łyżką. Przełóż do formy i piecz w 160* 35-40 minut.
Masa słony karmel;
150 g. orzeszków ziemnych
1/3 łyżeczki soli
400 ml. śmietanki 30%
250 g. serka Mascarpone
300 g. masy kajmakowej
Śmietankę ubij na sztywno, dodaj stopniowo mascarpone i dalej ubijaj mikserem, Dołóż kajmak i mieszaj, aż składniki połączą się. Orzeszko zmiksuj za pomocą blendera lub w młynku, dołącz je do masy i wsyp sól. Przed dosypaniem soli sprawdź i użyj jej mniej lub więcej.
Masę umieść w lodówce na 10 minut.
Wystudzony biszkopt, podziel na trzy blaty. Każdy z nich posmaruj masą. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki banany.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz