SERNIK GOTOWANY
Sernik gotowany przełożyłam herbatnikami, na wierzchu są maliny zalane galaretką. Ciasto jest bardzo smaczne i proste do wykonania. Polecam na zbliżające się Święta. Zamiast galaretki można zrobić polewę czekoladową.
Składniki na formę 20/30 cm
1 kg sera
250 g. margaryny
2 jaja
2 budynie waniliowe po 40 g. każdy
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 duże paczki herbatników maślanych
2 galaretki
maliny mrożone
Budynie wsyp do zimnego mleka i wbij jaja, odłóż na bok. ( mieszanka budyniowa)
W dużym i szerokim rondlu rozpuść margarynę wsyp cukier i dołóż ser. Wymieszaj i podgrzewaj na małej mocy palnika. Gdy na brzegach naczynia pojawią się pęcherzyki, do masy serowej, wlej mieszankę budyniową. Pamiętaj, aby wcześniej porządnie ją wymieszać i odkleić skrobię od dna. Wszystko razem podgrzewaj 3-5 minut często mieszając.
Dno formy do pieczenia wyłóż papierem. Na dnie ułóż herbatniki, wylej połowę masy serowej, znów ułóż herbatniki i wylej resztę masy serowej i znów ostatnią warstwę herbatników. Zalej tężejącą galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz