wtorek, 17 grudnia 2024

Sernik gotowany

 

SERNIK GOTOWANY



 Sernik gotowany przełożyłam herbatnikami, na wierzchu są maliny zalane galaretką. Ciasto jest bardzo smaczne i proste do wykonania. Polecam na zbliżające się Święta. Zamiast galaretki można zrobić polewę czekoladową.

Składniki na formę 20/30 cm

1 kg sera
250 g. margaryny 
2 jaja
2 budynie waniliowe po 40 g. każdy 
1 szklanka cukru 
1 szklanka mleka 
2 duże paczki herbatników maślanych 
2 galaretki 
maliny mrożone 

Budynie wsyp do zimnego mleka i wbij jaja, odłóż na bok. ( mieszanka budyniowa)

W dużym i szerokim rondlu rozpuść margarynę wsyp cukier i dołóż ser. Wymieszaj  i podgrzewaj na małej mocy palnika. Gdy na brzegach naczynia pojawią się pęcherzyki, do masy serowej, wlej mieszankę budyniową. Pamiętaj, aby wcześniej porządnie ją wymieszać i odkleić skrobię od dna. Wszystko razem podgrzewaj 3-5 minut często mieszając.
Dno formy do pieczenia wyłóż papierem. Na dnie ułóż herbatniki, wylej połowę masy serowej, znów ułóż herbatniki i wylej resztę masy serowej i znów ostatnią warstwę herbatników. Zalej tężejącą galaretką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz