MAKARON PENNE Z POMIDORAMI
Pyszne i aromatyczne danie. Przygotowanie zajmuje niecałe 30 minut. W tym okresie, gdzie trwają przygotowania do świąt, jest idealnym i szybkim rozwiązaniem, na obiad.
Przygotuj;
300 g. makaronu
2 średnie cebule
3 duże ząbki czosnku
słoiczek pomidorów suszonych w oleju
1 łyżkę papryki wędzonej słodkiej
1 małą łyżeczkę papryki ostrej
płaską łyżeczkę pieprzu
sól
150 ml śmietanki 30%
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Na patelnię daj cebulę pokrojoną w większą kostkę, posiekany czosnek, wszystkie pomidory ze słoika, które także pokrój na mniejsze kawałki i 1/3 zawartości oliwy z tychże pomidorów. Smaż na małej mocy palnika. Dołóż wszystkie przyprawy. Podgrzewaj, aż cebula się zeszkli, będzie lekko chrupiąca, lub uznasz, że efekt jest dla ciebie zadowalający. Następnie wyłącz i wlej śmietankę. Wymieszaj.
Makaron wymieszaj z sosem i posyp szczypiorem.
Smacznego.
W ten sam sposób, w jaki przygotowuję sos, jest szybki i smaczny. Może być stosowany do każdego rodzaju makaronu krótkiego lub długiego.Dodatek śmietany sprawia, że jest smaczniejszy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron niemal pod każdą postacią. Pychota.
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńTaki makaron mogę jeść codziennie, pycha !
OdpowiedzUsuńLubię makarony, i Twoja propozycja jest faktycznie prosta. Ja jedynie nie dodałabym czosnku :)
OdpowiedzUsuń