niedziela, 22 grudnia 2024

Makaron penne z pomidorami

 

MAKARON PENNE Z POMIDORAMI 




Pyszne i aromatyczne danie. Przygotowanie zajmuje niecałe 30 minut. W tym okresie, gdzie trwają przygotowania do świąt, jest idealnym i szybkim rozwiązaniem, na obiad.

Przygotuj;

300 g. makaronu 
2  średnie cebule 
3 duże ząbki czosnku 
słoiczek pomidorów suszonych w oleju
1 łyżkę papryki wędzonej słodkiej 
1 małą łyżeczkę papryki ostrej 
płaską łyżeczkę pieprzu 
sól 
150 ml śmietanki 30%


Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Na patelnię daj cebulę pokrojoną w większą kostkę, posiekany czosnek, wszystkie pomidory ze słoika, które także pokrój na mniejsze kawałki i 1/3 zawartości oliwy z tychże pomidorów. Smaż na małej mocy palnika. Dołóż wszystkie przyprawy. Podgrzewaj, aż cebula się zeszkli, będzie lekko chrupiąca, lub uznasz, że efekt jest dla ciebie zadowalający. Następnie wyłącz i wlej śmietankę. Wymieszaj.

Makaron wymieszaj z sosem i posyp szczypiorem. 

Smacznego.




5 komentarzy:

  1. W ten sam sposób, w jaki przygotowuję sos, jest szybki i smaczny. Może być stosowany do każdego rodzaju makaronu krótkiego lub długiego.Dodatek śmietany sprawia, że jest smaczniejszy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makaron niemal pod każdą postacią. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makarony w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki makaron mogę jeść codziennie, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię makarony, i Twoja propozycja jest faktycznie prosta. Ja jedynie nie dodałabym czosnku :)

    OdpowiedzUsuń