poniedziałek, 9 grudnia 2024

Strogonow

 

STROGONOW



Strogonow to bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Niedawno mieliśmy uroczystość rodzinną, każdy miał coś przynieść. Danie pasowało jak ulał i każdemu smakowało. 

Składniki;

1 kg. piersi z kurczaka 
500 g. pieczarek
1 cebula
2 czerwone papryki 
puszka pomidorów bez skórki 
4 szklanki bulionu 
4 łyżki oliwy 
1 łyżka papryki słodkiej 
1 łyżeczka papryki ostrej 
pieprz czarny lub kolorowy świeżo zmielony 
sól 

Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plasterki i podsmaż razem ze sobą na oliwie.
Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski. Do garnka wlej bulion. Do gorącego bulionu, włóż pokrojone piersi kurczaka i przyprawy. Gotuj chwilę, następnie dołóż cebulę podsmażoną z pieczarkami. Paprykę pokrojoną w paski. Pomidory z puszki. Gotuj, aż uznasz, że składniki są miękkie. 

Smacznego.





30 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na obiad, już wiem co będę gotować w tym tygodniu 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytuję - robiłam na obiad i wyszło wyśmienicie 😁

      Usuń
    2. Madeleine cieszę się bardzo ❤️

      Usuń
  2. Mój mąż lubi takie danie. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię to danie, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja rodzinka bardzo lubi to danie.

    OdpowiedzUsuń
  5. narobiłaś mi apetytu na taką zupę

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie, dawno nie jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi też narobiłaś smaka na zupę, właśnie myślę co tutaj dzisiaj za zupke poczynić...ale brak pieczarek i piersi. Nazwa taka, że nie mogłam przeczytać ale chętnie zupy spróbuję. Już czuję jaka dobra będzie. Dzięki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, zdecydowanie moje smaki. Uwielbiam wszelkie gulasze i sosy, więc taki strogonow jest w sam raz dla mnie 😃

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny obiadek :) ostatnio robiłam z polędwiczki, też fajnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znam te danie, ale u mnie w domu nie było robione ani ja jakoś nie zabrałam się za nie. Muszę spróbować, bo wygląda apetycznie i dużo osób je chwali :) super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie robiłam, może kiedyś się odważę. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. con este frío es un plato perfecto ♥

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapisuję przepis . Zupa będzie gotowana w poniedziałek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj środkiem grudnia
    Zjadłabym z apetytem w taki szaro-bury wieczór.
    Pozdrawiam końcówką jesieni

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyborne danie. Apetycznie wygląda na zdjęciu :-P Pozdrawiam cieplutko i od serducha :) <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Chyba nigdy nie gotowałam tego dania

    OdpowiedzUsuń
  17. Strogonow tylko z wołowinki!

    OdpowiedzUsuń