MORELE NA ZIMĘ
Morele w słoikach to wspomnienie lata zimą.
3 kg. moreli
4 łyżki cukru na każdy litr wody
Ja użyłam 1 i 1/2 litra.
Morele przekroić na połówki, usunąć pestki.
Wodę zagotować z cukrem.
Morele ułożyć w słoikach, niezbyt ciasno.
Zalać gorącą słodką wodą. Słoiki dobrze zakręć
Pasteryzować 20 minut.
Super pomysł. Na zimę będzie jak znalazł!
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że moreli jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie zamykałam moreli w słoiki. Taki kompocik na zimę to pychota. Pozdrawiam serdecznie ♥️
OdpowiedzUsuńKawałek lata zachowany w spiżarni:)
OdpowiedzUsuńNie robiłam takich moreli a wyglądają pięknie i apetycznie!
Pozdrawiam cieplutko 🤗
Nigdy tak nie robiłam, a to świetny pomysł aby cieszyć się tym owocem również zimą :D
OdpowiedzUsuńTaki rarytas w zimę to miód na języku :)
OdpowiedzUsuńTaki kompot jest przepyszny. W tym roku przegapiłam na targu morele.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńWow! Ależ pyszny słój! Ileż to radości będzie zimą i otworzysz sobie tą skarbincę smaku 🙂
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam moreli. S te muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń