wtorek, 7 października 2025

Sałatka z pomidorów i cebuli za zimę


 SAŁATKA Z POMIDORÓW I CEBULI NA ZIMĘ









2 kg. twardych pomidorów
3 duże cebule
1 litr wody
1/2 szklanki octu spirytusowego
3 łyżki cukru
łyżka soli
3 ziarna pieprzu

Pomidory umyj i pokrój w plasterki.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Warzywa delikatnie wymieszaj w misce.

Do wyparzonych słoików wrzuć przyprawy: gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

Warstwowo układaj pomidory i cebulę aż do wypełnienia słoików.

W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.

Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.

Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.

Wyjmij słoiki, odstaw do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

SMACZNEGO.


W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.
Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od
W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.
Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, pozostawiając ok. 1 cm wolnego 
).





1 komentarz:

  1. Pyszna sałatka ❤️. W zimie będzie świetnym dodatkiem do obiadu, ale też kanapek :)

    OdpowiedzUsuń