SAŁATKA Z POMIDORÓW I CEBULI NA ZIMĘ
2 kg. twardych pomidorów
3 duże cebule
1 litr wody
1/2 szklanki octu spirytusowego
3 łyżki cukru
łyżka soli
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu
1 mały liść laurowy
Pomidory umyj i pokrój w plasterki.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Warzywa delikatnie wymieszaj w misce.
Do wyparzonych słoików wrzuć przyprawy: gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
Warstwowo układaj pomidory i cebulę aż do wypełnienia słoików.
W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.
Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
Wyjmij słoiki, odstaw do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
SMACZNEGO.
W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.
Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od
W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.
Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, pozostawiając ok. 1 cm wolnego
).
Pyszna sałatka ❤️. W zimie będzie świetnym dodatkiem do obiadu, ale też kanapek :)
OdpowiedzUsuń