OWOCE NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE
Przygotuj formę 30/25
3,5 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki cukru pudru
150 g. masła
50 g. smalcu
2 duże jajka
2 żółtka
5 łyżek kwaśnej śmietany
Dodatkowo;
dowolne owoce. U mnie są jagody leśne i jabłka.
Wszystkie składniki powinny być zimne, wyjęte z lodówki.
Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia i całość wymieszaj.
Następnie dodaj pokrojone zimne masło i smalec. Całość zmiksuj mieszadłem typu K na średnich obrotach. Do momentu, aż ciasto będzie przypominać wilgotny piasek.
Następnie dodaj jajka, żółtka, cukier puder oraz śmietanę, i całość ponownie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je na stolnicę, zagnieć, uformuj kulę. Rozwałkuj, umieść na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj widelcem. Wyłóż ciasto owocami i posyp kruszonką.
Przepis na kruszonkę;
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
mąka w takiej ilości, aby powstał gruby piasek.
Piecz w 170* 30-35 minut.


Idealne do kubka kawy albo kakao! Aż się głodna zrobiłam!
OdpowiedzUsuń