poniedziałek, 3 listopada 2025

Prosty krem z dyni


 KREM Z DYNI




1 kg obranej dyni 
1 średni burak 
1 duże jabłko 
3 ząbki czosnku 
2 małe cebule 
100 g. serka topionego 
6 łyżek oliwy 
1/2 łyżeczki imbiru w proszku 
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 
Sól do smaku i pieprz 

Obraną dynię i buraka pokrój na małe kawałki, cebulki i czosnek obierz, warzywa natłuść oliwą, owiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku 
20 minut w 160*. 

Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj dwie szklanki wody, pokrojone surowe jabłko i przyprawy. Dołóż oliwę i kostkę serka topionego. Gotuj do chwili, aż jabłko zmięknie. Wszystko razem zmiksuj. Krem powinien być gęsty. Posyp uprażonymi ziarnami słonecznika.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam kremy dyniowe. Jutro natomiast będę robiła zupę mleczną z dynią. Smak mojego dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskoczyłaś mnie tym burakiem. Nigdy nie dodawałam. Wygląda bardzo apetycznie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń