KREM Z DYNI
1 kg obranej dyni
1 średni burak
1 duże jabłko
3 ząbki czosnku
2 małe cebule
100 g. serka topionego
6 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Sól do smaku i pieprz
Obraną dynię i buraka pokrój na małe kawałki, cebulki i czosnek obierz, warzywa natłuść oliwą, owiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku
20 minut w 160*.
Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj dwie szklanki wody, pokrojone surowe jabłko i przyprawy. Dołóż oliwę i kostkę serka topionego. Gotuj do chwili, aż jabłko zmięknie. Wszystko razem zmiksuj. Krem powinien być gęsty. Posyp uprażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego.


Uwielbiam kremy dyniowe. Jutro natomiast będę robiła zupę mleczną z dynią. Smak mojego dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie tym burakiem. Nigdy nie dodawałam. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)