KREM Z DYNI
1 kg obranej dyni 
1 średni burak 
1 duże jabłko 
3 ząbki czosnku 
2 małe cebule 
100 g. serka topionego 
6 łyżek oliwy 
1/2 łyżeczki imbiru w proszku 
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 
Sól do smaku i pieprz 
Obraną dynię i buraka pokrój na małe kawałki, cebulki i czosnek obierz, warzywa natłuść oliwą, owiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku 
20 minut w 160*. 
Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj dwie szklanki wody, pokrojone surowe jabłko i przyprawy. Dołóż oliwę i kostkę serka topionego. Gotuj do chwili, aż jabłko zmięknie. Wszystko razem zmiksuj. Krem powinien być gęsty. Posyp uprażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego.


Uwielbiam kremy dyniowe. Jutro natomiast będę robiła zupę mleczną z dynią. Smak mojego dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie tym burakiem. Nigdy nie dodawałam. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Bardzo apetyczny ten krem i ciekawe składniki jak jabłko i burak :)
OdpowiedzUsuń