poniedziałek, 3 listopada 2025

Prosty krem z dyni


 KREM Z DYNI




1 kg obranej dyni 
1 średni burak 
1 duże jabłko 
3 ząbki czosnku 
2 małe cebule 
100 g. serka topionego 
6 łyżek oliwy 
1/2 łyżeczki imbiru w proszku 
Sól do smaku i pieprz 

Obraną dynię i buraka pokrój na małe kawałki, cebulki i czosnek obierz, warzywa natłuść oliwą, owiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku 
20 minut w 160*. 

Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj dwie szklanki wody, pokrojone surowe jabłko i przyprawy. Dołóż oliwę i kostkę serka topionego. Gotuj do chwili, aż jabłko zmięknie. Wszystko razem zmiksuj. Krem powinien być gęsty. Posyp uprażonymi ziarnami słonecznika.

Smacznego.


15 komentarzy:

  1. Uwielbiam kremy dyniowe. Jutro natomiast będę robiła zupę mleczną z dynią. Smak mojego dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskoczyłaś mnie tym burakiem. Nigdy nie dodawałam. Wygląda bardzo apetycznie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny ten krem i ciekawe składniki jak jabłko i burak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak z imbirem to biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis i ten kolor! Rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za dyniowymi smakami, ale ten krem wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam Cię serdecznie 🤗
    Wspaniała zupa 👍😋 Coś wspaniałego na obiad na okres jesienno-zimowy 😊
    Pozdrawiam cieplutko i od serducha 🥰

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy komentarz się zapisał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli nie. Zatem...
      Przepis świetny. Wierzę, że tak samo smakuje. Lubię zupy dyniowe i na słodko i na ostro
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Jaka czerwoniutka ta dynia :D
    Uwielbiam krem z dyni. Jutro będę też robić. Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany, jaki niesamowity kolor zupy!

    OdpowiedzUsuń
  11. „Można myśleć i myśleć i nie dojść do żadnych wniosków, ale dynię zjeść trzeba. To sprowadza człowieka z powrotem na grunt rzeczywistości.” - napisał Alexander McCall Smith. I tak to właśnie w życiu jest :) Krem z dyni to bodajże, obok Pumpkin Pie to najlepszy sposób na dynię. Twój pomysł jest niesamowicie intrygujący - zapisuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Krem z dyni zawsze mile widziane. Twoj wyszedł taki ładny czerwony. Pyszności po prostu. Co roku o tej porze robię zupę dyniową. Nie dość że smaczne to jeszcze zdrowe. Bardzo to lubię. Pozdrawiam serdecznie z Krakowa

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis, jeszcze nie jadłam dyniowej zupy w takiej odsłonie:)

    OdpowiedzUsuń