KREM Z DYNI
1 kg obranej dyni
1 średni burak
1 duże jabłko
3 ząbki czosnku
2 małe cebule
100 g. serka topionego
6 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Sól do smaku i pieprz
Obraną dynię i buraka pokrój na małe kawałki, cebulki i czosnek obierz, warzywa natłuść oliwą, owiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku
20 minut w 160*.
Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj dwie szklanki wody, pokrojone surowe jabłko i przyprawy. Dołóż oliwę i kostkę serka topionego. Gotuj do chwili, aż jabłko zmięknie. Wszystko razem zmiksuj. Krem powinien być gęsty. Posyp uprażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego.


Uwielbiam kremy dyniowe. Jutro natomiast będę robiła zupę mleczną z dynią. Smak mojego dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie tym burakiem. Nigdy nie dodawałam. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Bardzo apetyczny ten krem i ciekawe składniki jak jabłko i burak :)
OdpowiedzUsuńJak z imbirem to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i ten kolor! Rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za dyniowymi smakami, ale ten krem wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńWitam Cię serdecznie 🤗
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa 👍😋 Coś wspaniałego na obiad na okres jesienno-zimowy 😊
Pozdrawiam cieplutko i od serducha 🥰
Czy komentarz się zapisał?
OdpowiedzUsuńCzyli nie. Zatem...
UsuńPrzepis świetny. Wierzę, że tak samo smakuje. Lubię zupy dyniowe i na słodko i na ostro
Pozdrawiam serdecznie
Jaka czerwoniutka ta dynia :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z dyni. Jutro będę też robić. Miłego dnia :)
Angelika
O rany, jaki niesamowity kolor zupy!
OdpowiedzUsuńzupa pierwsza klasa
OdpowiedzUsuń„Można myśleć i myśleć i nie dojść do żadnych wniosków, ale dynię zjeść trzeba. To sprowadza człowieka z powrotem na grunt rzeczywistości.” - napisał Alexander McCall Smith. I tak to właśnie w życiu jest :) Krem z dyni to bodajże, obok Pumpkin Pie to najlepszy sposób na dynię. Twój pomysł jest niesamowicie intrygujący - zapisuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKrem z dyni zawsze mile widziane. Twoj wyszedł taki ładny czerwony. Pyszności po prostu. Co roku o tej porze robię zupę dyniową. Nie dość że smaczne to jeszcze zdrowe. Bardzo to lubię. Pozdrawiam serdecznie z Krakowa
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, jeszcze nie jadłam dyniowej zupy w takiej odsłonie:)
OdpowiedzUsuń