środa, 15 października 2025

Morele na zimę

 



MORELE NA ZIMĘ







Morele w słoikach to wspomnienie lata zimą.

3 kg. moreli 
4 łyżki cukru na każdy litr wody
Ja użyłam 1 i 1/2 litra.

Morele przekroić na połówki, usunąć pestki.
Wodę zagotować z cukrem.
Morele ułożyć w słoikach, niezbyt ciasno.
Zalać gorącą słodką wodą. Słoiki dobrze zakręć 
Pasteryzować 20 minut.


11 komentarzy:

  1. Super pomysł. Na zimę będzie jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że moreli jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie zamykałam moreli w słoiki. Taki kompocik na zimę to pychota. Pozdrawiam serdecznie ♥️

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawałek lata zachowany w spiżarni:)
    Nie robiłam takich moreli a wyglądają pięknie i apetycznie!
    Pozdrawiam cieplutko 🤗

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy tak nie robiłam, a to świetny pomysł aby cieszyć się tym owocem również zimą :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki rarytas w zimę to miód na języku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki kompot jest przepyszny. W tym roku przegapiłam na targu morele.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Ależ pyszny słój! Ileż to radości będzie zimą i otworzysz sobie tą skarbincę smaku 🙂

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam moreli. S te muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń