CHLEB GRYCZANY Z ZIARNAMI
BEZ GLUTENU
Chleb z kaszy gryczanej niepalonej. Pyszny, lekki, zdrowy. Smakuje z różnymi dodatkami, wędliną, serami, a także z dżemami. U mnie połowa została zjedzona jeszcze ciepła z samym masłem.
Składniki na podłużną formę;
2 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
mała kopiata łyżeczka soli
3 szklanki wody
1 szklanka ziaren (chia, słonecznik, czarny sezam)
Kaszę wypłukać, dodać sól i wodę. Gotować ją kilka minut, aby była al dente. Jeśli zajdzie potrzeba i trzeba dodać pod koniec gotowania wodę, dolewamy ją.
Kasza ma być mokra, ale nie powinna we wodzie pływać. Przykrywamy ją i odstawiamy na 8 godzin.
Następnie należy wsypać ziarna. Mogą być według osobistych upodobań.
Po dodaniu ziaren, masę mieszamy i odstawiamy ponownie, jednak już tylko na chwilę, ja odstawiłam na pół godziny.
Formę wykładamy w całości papierem do pieczenia.
Chleb wkładamy do nagrzanego do 180* piekarnika i pieczemy 70 minut.
Smacznego.
Jeszcze nie jadłam takiego chlebka. Ależ on musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńJAki on piękny :)
OdpowiedzUsuńWydaje się być dość ciężki/syty ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wypróbuję ☺
OdpowiedzUsuńJa też jeszcze nie jadłam takiego chleba.
OdpowiedzUsuńLubię kaszę gryczaną, więc wypróbuję Twój przepis.
Miłej niedzieli:)
Boski, na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ☺️
OdpowiedzUsuńSmaczne pieczywo, bo domowe 🍞
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie 🧡🏵️
Najlepszy właśnie z masłem.
OdpowiedzUsuńNigdy takiego chleba nie jadłam ale na pewno jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńBardzo pożywny taki chlebek:)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem jest dość ciężki i baardzo syty. Piekłam kilka razy, ale nie mogłabym jeść go stale.
OdpowiedzUsuńRobiłam chlebek gryczany, jednak nie bardzo mi smakował, na pewno wypróbuję ten z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Chlebek wygląda pięknie , może kiedyś wyprobuję . Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSuper, ma ochotę na ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńPyszny, domowy chlebek.
OdpowiedzUsuńLubię ten chleb i często go piekę. Dla osób z podwyższonym poziomem cukru jest idealny:)
OdpowiedzUsuńTaki chleb to musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńależ on smakowicie wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo zdrowy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki chlebek :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny chlebek :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś mama robiła <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki chlebuś, pięknie ci wyszedł Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńkradnę przepis, mam w rodzinie "bezglutenowców". Chlebek wygląda mega pysznie!
OdpowiedzUsuń