niedziela, 3 listopada 2019

Chleb gryczany z ziarnami-bez glutenu



CHLEB GRYCZANY Z ZIARNAMI
BEZ GLUTENU





Chleb z kaszy gryczanej niepalonej. Pyszny, lekki, zdrowy. Smakuje z różnymi dodatkami, wędliną, serami, a także z dżemami. U mnie połowa została zjedzona jeszcze ciepła z samym masłem.

Składniki na podłużną formę;

2 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
mała kopiata łyżeczka soli
3 szklanki wody
1 szklanka ziaren (chia, słonecznik, czarny sezam)

Kaszę wypłukać, dodać sól i wodę. Gotować ją kilka minut, aby była al dente. Jeśli zajdzie potrzeba i trzeba dodać pod koniec gotowania wodę, dolewamy ją.

Kasza ma być mokra, ale nie powinna we wodzie pływać. Przykrywamy ją i odstawiamy na 8 godzin.
Następnie należy wsypać ziarna. Mogą być według osobistych upodobań.
Po dodaniu ziaren, masę mieszamy i odstawiamy ponownie, jednak już tylko na chwilę, ja odstawiłam na pół godziny.

Formę wykładamy w całości papierem do pieczenia.

Chleb wkładamy do nagrzanego do 180* piekarnika i pieczemy 70 minut.

Smacznego.


28 komentarzy:

  1. Jeszcze nie jadłam takiego chlebka. Ależ on musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje się być dość ciężki/syty ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też jeszcze nie jadłam takiego chleba.
    Lubię kaszę gryczaną, więc wypróbuję Twój przepis.
    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dość ciekawie ten chleb wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne pieczywo, bo domowe 🍞
    Pozdrawiam serdecznie 🧡🏵️

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszy właśnie z masłem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takiego chleba nie jadłam ale na pewno jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moim zdaniem jest dość ciężki i baardzo syty. Piekłam kilka razy, ale nie mogłabym jeść go stale.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam chlebek gryczany, jednak nie bardzo mi smakował, na pewno wypróbuję ten z Twojego przepisu :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek wygląda pięknie , może kiedyś wyprobuję . Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, ma ochotę na ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba sama muszę zacząć piec chleb

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię ten chleb i często go piekę. Dla osób z podwyższonym poziomem cukru jest idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki chleb to musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam taki chlebuś, pięknie ci wyszedł Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. kradnę przepis, mam w rodzinie "bezglutenowców". Chlebek wygląda mega pysznie!

    OdpowiedzUsuń