poniedziałek, 2 grudnia 2019

Korzenne ciasteczka z dżemem truskawkowym



KORZENNE CIASTECZKA Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM



Z podanych składników wychodzi ok. 30 sztuk. Ciasteczka są pyszne i rozpływają się w ustach. Polecam.

Składniki ;

250 g. mąki pszennej
50 g. skrobi ziemniaczanej
200 g. masła
60 g. cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
płaska łyżka przyprawy do piernika
płaska łyżka mielonych goździków
domowy dżem truskawkowy

Masło przełożyć do miski i umieścić w mikrofalówce. Ustawić tak, aby zmiękło, a nawet lekko się roztopiło. Następnie przestudzić i dosypać cukry. Miksować dodając po jednym żółtku. Suche składniki razem z przyprawami wymieszać i stopniowo dodawać do masy. Do pewnego momentu mieszamy mikserem. Następnie mieszanka robi się krucha i przechodzimy do ręcznego mieszania.
Z masy formujemy kuleczki. Układamy je na blaszce i w środku robimy dołek. Można w tym celu użyć drewnianego trzonka od skrobaczki do warzyw.

Ciasteczka piec w 180* ok. 15 minut lub do lekkiego zarumienienia.

Smacznego.






25 komentarzy:

  1. Ładne, równiutkie i smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie domowe ciasteczka do herbatki bądź kawki. 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne i smakowite :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasteczka, wyglądają przepysznie, zjadłabym z przyjemnością :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie takie ciasteczka:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. moja babcia zawsze robiła identyczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I o to chodzi, żeby były pachnące i smaczne🍪
    Twoje ciasteczka wyglądają apetycznie 🍩
    Pozdrawiam cieplutko 🤗

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam podjadać takie ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Podobne do naszych ciasteczek z wisienką. Na pewno są pyszne i delikatne i przy wszystkich ich zaletach mają jedną wadę.... bardzo szybko znikają :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ równiutkie :) mi to nigdy nie wychodzi i każdy jest jakby z innej parafii :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ bym teraz zjadła do kawy ☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Takich jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cześć Małgosiu! Pięknie Ci wyszły, i kiedyś zrobię je na pewno. Ja zaptraszam do mnie na ciasteczka różane migdałowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ojej! takich zdjęć lepiej nie widzieć!

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę wypróbować Twój przepis. Wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Akurat za korzennymi ciastkami nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie cudowne ciasteczka Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. na takie ciasteczka ja zawsze chętna

    OdpowiedzUsuń
  20. Super ciasteczka. Idealne do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pysznie wyglądają te ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ach te świąteczne ciacha,na każdym kroku kuszą ;-)

    OdpowiedzUsuń