KORZENNE CIASTO Z DYNIĄ
Pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto ze startą surową dynią. Przepis powstał na podstawie ciasta marchewkowego. Marchew zastąpiłam dynią. Ciasto na pewno upiekę jeszcze nieraz , ponieważ zniknęło w mgnieniu oka.
Składniki;
200 g.cukru
250 g. oleju
260 g. mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżka cukru z wanilią
4 duże jaja
300 g. startej na grubych oczkach dyni
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Olej zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Podczas ubijania dodawać po kolei jajka.
Suche składniki przesiać i wymieszać ze sobą. Dodawać stopniowo do masy, miksować tylko do połączenia składników. Na koniec dodać starta dynię i orzechy, wymieszać.
Ciasto wylać do formy 20/35 cm. Piec 40 minut w 170*
Smacznego.
Ciasto wygląda pysznie i na pewno tak właśnie smakuje. Marchewkowe bardzo lubię, więc i to przypadnie mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
O od razu zrobiło się milej co za pyszota :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubią takie ciasto. 😊
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie. Robiłam już w tym roku ciasto z dyni ale Twój przepis jest ciekawszy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Na pewno smakuje wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuńPierniki- lubię, nawet bardzo...
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne i pięknie pachnie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńKorzenne ciasto, to nie tylko zapach, ale niepowtarzalny smak 🍪☕
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie na miłe grudniowe dni💚🍵😀
oj, pysznie!
OdpowiedzUsuńW sam raz na święta. Lubię takie pachnące ciasta :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że smak tego ciasta by mnie urzekł.
OdpowiedzUsuńZawsze dodawałam do ciast puree z pieczonej dyni, więc czas wypróbować z surową.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Uwielbiam takie ciacha☺
OdpowiedzUsuńPychotka, dyni nigdy za dużo :)
OdpowiedzUsuńSAme pyszności Małgosiu
OdpowiedzUsuńTęsknię za dynią...
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń