niedziela, 15 grudnia 2019

Korzenne ciasto z dynią



KORZENNE CIASTO Z DYNIĄ


Pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto ze startą surową dynią. Przepis powstał na podstawie ciasta marchewkowego. Marchew zastąpiłam dynią. Ciasto na  pewno  upiekę jeszcze nieraz , ponieważ zniknęło w mgnieniu oka.

Składniki;

200 g.cukru
250 g. oleju
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżka cukru z wanilią
4 duże jaja
300 g. startej na grubych oczkach dyni
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Olej zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Podczas ubijania dodawać po kolei jajka.
Suche składniki przesiać i wymieszać ze sobą. Dodawać stopniowo do masy, miksować tylko do połączenia składników. Na koniec dodać starta dynię i orzechy, wymieszać.
Ciasto wylać do formy 20/35 cm. Piec 40 minut w 170*

Smacznego.

17 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda pysznie i na pewno tak właśnie smakuje. Marchewkowe bardzo lubię, więc i to przypadnie mi do gustu :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O od razu zrobiło się milej co za pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda przepysznie. Robiłam już w tym roku ciasto z dyni ale Twój przepis jest ciekawszy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno smakuje wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno jest pyszne i pięknie pachnie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Korzenne ciasto, to nie tylko zapach, ale niepowtarzalny smak 🍪☕
    Pozdrawiam serdecznie na miłe grudniowe dni💚🍵😀

    OdpowiedzUsuń
  7. W sam raz na święta. Lubię takie pachnące ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę, że smak tego ciasta by mnie urzekł.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze dodawałam do ciast puree z pieczonej dyni, więc czas wypróbować z surową.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka, dyni nigdy za dużo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasto to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń