poniedziałek, 2 grudnia 2019

Naleśniki z mąki orkiszowej, pieczarkami i sosem z pesto bazyliowym


NALEŚNIKI Z MĄKI ORKISZOWEJ PIECZARKAMI I SOSEM Z PESTO BAZYLIOWYM



Składniki na naleśniki;

750 ml mleka
3/4 szklanki wody mocno gazowanej
2 jaja
1 szklanka mąki orkiszowej
2 szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka soli

Składniki na naleśniki miksujemy w blenderze. Następnie smażymy, z obu stron.

Farsz;

500 g. pieczarek
2 duże cebule
2 łyżki oliwki
1 łyżeczka bazylii
1 płaska łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
sól i pieprz do smaku

Pieczarki płuczemy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w paski. Pieczarki i cebulę łączymy ze sobą, dajemy przyprawy, wlewamy oliwkę i smażymy.

Sos;

100 ml śmietanki 30%
2 łyżki pesto z bazylii
sól

Śmietankę należy podgrzać i wymieszać z pesto. Można doprawić do smaku, według swoich upodobań.

Na każdym naleśniku układamy farsz i zawijamy tak jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem.  Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia w 180* - 20 minut.

Smacznego.



12 komentarzy:

  1. Jestem bardzo ciekawa tego smaku. Musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Zapisuje sobie przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takich nie jadłam więc chyba czas spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię naleśniki w takim wydaniu. 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Naleśniki lub krokiety z nadzieniem pieczarkowym robię dość często, ale dodatek bazyliowego pesto musi niesamowicie wzbogacać smak tej potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super naleśniki . Ja zawsze część robie na słodko , a drugą część na słono. Z pieczarkami robiłam , ale bez dodatku oliwek. Muszę wypróbować. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały przepis, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis,bardzo smaczne wydanie naleśników :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna na obiad :) Bardzo dawno już nie jadłam wytrawnych naleśników, te na pewno by mi bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń