NALEŚNIKI Z MĄKI ORKISZOWEJ PIECZARKAMI I SOSEM Z PESTO BAZYLIOWYM
Składniki na naleśniki;
750 ml mleka
3/4 szklanki wody mocno gazowanej
2 jaja
1 szklanka mąki orkiszowej
2 szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
Składniki na naleśniki miksujemy w blenderze. Następnie smażymy, z obu stron.
Farsz;
500 g. pieczarek
2 duże cebule
2 łyżki oliwki
1 łyżeczka bazylii
1 płaska łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
sól i pieprz do smaku
Pieczarki płuczemy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w paski. Pieczarki i cebulę łączymy ze sobą, dajemy przyprawy, wlewamy oliwkę i smażymy.
Sos;
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki pesto z bazylii
sól
Śmietankę należy podgrzać i wymieszać z pesto. Można doprawić do smaku, według swoich upodobań.
Na każdym naleśniku układamy farsz i zawijamy tak jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia w 180* - 20 minut.
Smacznego.
Jestem bardzo ciekawa tego smaku. Musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Zapisuje sobie przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam więc chyba czas spróbować:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię naleśniki w takim wydaniu. 😊
OdpowiedzUsuńNaleśniki lub krokiety z nadzieniem pieczarkowym robię dość często, ale dodatek bazyliowego pesto musi niesamowicie wzbogacać smak tej potrawy:)
OdpowiedzUsuńSuper naleśniki . Ja zawsze część robie na słodko , a drugą część na słono. Z pieczarkami robiłam , ale bez dodatku oliwek. Muszę wypróbować. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek ;-D
OdpowiedzUsuńMniam, moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis,bardzo smaczne wydanie naleśników :-)
OdpowiedzUsuńIdealna na obiad :) Bardzo dawno już nie jadłam wytrawnych naleśników, te na pewno by mi bardzo smakowały :)
OdpowiedzUsuń