CIASTO ŚLIWKOWE Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
Pyszne i sezonowe ciasto ze śliwkami. Wierzch to chrupiąca kruszonka z mąki migdałowej. Mąka ta to starte migdały bez skórki.
Z podanych składników upieczesz blaszkę ciasta o wymiarach 25/25
Składniki na ciasto;
1 kostka masła
4 jaja M
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiata łyżka cukru z wanilią lub esencji waniliowej
Składniki na kruszonkę;
1/2 kostki masła
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
200 g. mąki migdałowej
ok 800 g. śliwek
Wykonanie;
Miękkie masło miksujemy z cukrami, dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i skrobię ziemniaczaną. Na ciasto układamy wypestkowane śliwki.
Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą, najlepiej rękoma tak połączyć, aby powstała niezbita, krucha konsystencja. Kruszonką posypujemy ciasto.
Piec 170* 45-50 minut.
Smacznego.
Uwielbiam jeść takie ciasto. Pychota!
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych sezonowych ciast.
OdpowiedzUsuńFajny przepis:)))teraz akurat sezon na śliwki:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńNajlepsze domowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńDomowe ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńA ze śliwkami jesienią to u mnie podstawa :)