wtorek, 24 sierpnia 2021

Ciasto śliwkowe z migdałową kruszonką



 CIASTO ŚLIWKOWE Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ




Pyszne i sezonowe ciasto ze śliwkami. Wierzch to chrupiąca kruszonka z mąki migdałowej. Mąka ta to starte migdały bez skórki. 
Z podanych składników upieczesz blaszkę ciasta o wymiarach 25/25


Składniki na ciasto;

1 kostka masła
4 jaja M
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżka cukru z wanilią lub esencji waniliowej

Składniki na kruszonkę;

1/2 kostki masła
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

ok 800 g. śliwek

Wykonanie;

Miękkie masło miksujemy z cukrami, dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i skrobię ziemniaczaną. Na ciasto układamy wypestkowane śliwki.

Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą, najlepiej rękoma tak połączyć, aby powstała niezbita, krucha konsystencja. Kruszonką posypujemy ciasto.

Piec 170* 45-50 minut.

Smacznego.








7 komentarzy:

  1. Uwielbiam jeść takie ciasto. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych sezonowych ciast.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo prosty przepis i apetyczne wykonanie. Zjadłbym chętnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis:)))teraz akurat sezon na śliwki:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe ciasta są najlepsze :)
    A ze śliwkami jesienią to u mnie podstawa :)

    OdpowiedzUsuń