środa, 11 sierpnia 2021

Zupa a la leczo



 ZUPA A LA LECZO



Nie ma to jak zupa na swoich sezonowych warzywach. Nawet nie obieram ich ze skórki, zdrowe, nie pryskane pestycydami. W sezonie letnim, bardzo lubię lekkie jedzonko z dużą ilością wody. Wszelkie ciężkostrawne bigosy czy żurki odchodzą wtedy w zapomnienie. 

Tym razem przygotowałam zupę o smaku leczo.

Składniki;

1 mała cukinia
2 ogórki
1 pomidor
1 papryka czerwona
1 cebula
1 marchew
1/4 małej dyni
kilka krążków kiełbaski
bazylia suszona
1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
sól
pieprz kolorowy
kilka łyżek oliwy

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, podlać oliwą i podsmażyć z kiełbasą.
Warzywa dokładnie umyć. Pomidora sparzyć i zdjąć z niego skórkę. Pozostałe warzywa wraz ze skórką pokroić na mniejsze części. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Do garnka wlać wodę i gotować,  wszystko dodać, również przyprawy, gotować aż do miękkości. Na koniec wrzucić podsmażoną cebulkę z kiełbaską. Do tej zupy nie musimy lać dużo wody, warzywa same od siebie puszczą naturalny sok. 

Smacznego







7 komentarzy: