poniedziałek, 11 lipca 2022

Ogórki małosolne


 OGÓRKI MAŁOSOLNE



Pyszne ogórki kiszone do jedzenia na bieżąco. Są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach kiszenia.

1 litr wody

1 łyżka soli

świeży koper

6 dużych ząbków czosnku

słój 5-cio litrowy

ogórki - tyle ile wejdzie do słoja

Wodę zagotować ze solą, a następnie ochłodzić. Do słoja wrzucić przekrojone na pół ząbki czosnku i dwie łodygi kopru. Ogórki dość ciasno powkładać. Wlać osoloną wodę. Po dwóch dniach jeżeli jest ciepło  są gotowe do spożycia.


Smacznego.




5 komentarzy:

  1. Małosolne obowiązkowe, pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wolę tradycyjne kiszone ogórki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogórki, szczególnie kiszone są fantastycznym dodatkiem do wielu potraw np. rolad, ale również do wielu sałatek i surówek. Bardzo prosty i fajny przepis na ogórki małosolne.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę Tobie miłego i pozytywnego dnia,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń