piątek, 8 lipca 2022

Chłodnik


  CHŁODNIK



Chłodnik to najlepsza potrawa na upalne dni. Podawana jest na zimno, więc dodatkowo schładza organizm, jednocześnie dostarcza mu witamin i soli mineralnych w postaci surowych warzyw.

Składniki;

3 średnie buraczki z botwinką

5 sztuk ogórków

mała kalarepa

pęczek rzodkiewki

2 młode cebule- biała część

3 ząbki czosnku

dwa litrowe opakowania maślanki

sól i pieprz do smaku

Warzywa dokładnie płuczemy. Buraczki, kalarepę i ogórki obieramy ze skórki. Kroimy na drobne kawałki, liście oraz łodyżki buraków także kroimy. Czosnek drobno siekamy. Cebulę kroimy na cienkie paski. Rzodkiewkę w zależności od wielkości dzielimy na ćwiartki lub plasterki. 

Warzywa solimy i pieprzymy. Odstawiamy na 10 minut, aby lekko puściły sok.

Zalewamy maślanką. Chłodnik jest gotowy do spożycia.

Smacznego.






6 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam chłodnika. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny na nadchodzące upały:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. ¡¡Hola!! Qué bonito color tiene tu sopa, me encanta el contraste de las verduras con el blanco del suero de leche. Nunca he probado esta sopa, y tiene que resultar muy rica y frescas para estos días de verano. Besitos.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, przepysznie wygląda Twój chłodnik. Bardzo lubię chłodniki, a w szczególności chłodnik litewski. W okresie letnim chłodniki są fantastyczne i nawet w zakładach gastronomicznych często wprowadzają chłodniki do kart dań. Dziękuję serdecznie za podzielenie się z nami Twoim fantastycznym przepisem na tą potrawę.

    Pozdrawiam gorąco i życzę pozytywnego dnia,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo wszystkim dzdziękuję za mile komentarze, polecam! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń