CHŁODNIK
Chłodnik to najlepsza potrawa na upalne dni. Podawana jest na zimno, więc dodatkowo schładza organizm, jednocześnie dostarcza mu witamin i soli mineralnych w postaci surowych warzyw.
Składniki;
3 średnie buraczki z botwinką
5 sztuk ogórków
mała kalarepa
pęczek rzodkiewki
2 młode cebule- biała część
3 ząbki czosnku
dwa litrowe opakowania maślanki
sól i pieprz do smaku
Warzywa dokładnie płuczemy. Buraczki, kalarepę i ogórki obieramy ze skórki. Kroimy na drobne kawałki, liście oraz łodyżki buraków także kroimy. Czosnek drobno siekamy. Cebulę kroimy na cienkie paski. Rzodkiewkę w zależności od wielkości dzielimy na ćwiartki lub plasterki.
Warzywa solimy i pieprzymy. Odstawiamy na 10 minut, aby lekko puściły sok.
Zalewamy maślanką. Chłodnik jest gotowy do spożycia.
Smacznego.
Pyszne sezonowe danie.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam chłodnika. Pychota.
OdpowiedzUsuńIdealny na nadchodzące upały:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuń¡¡Hola!! Qué bonito color tiene tu sopa, me encanta el contraste de las verduras con el blanco del suero de leche. Nunca he probado esta sopa, y tiene que resultar muy rica y frescas para estos días de verano. Besitos.
OdpowiedzUsuńMniam, przepysznie wygląda Twój chłodnik. Bardzo lubię chłodniki, a w szczególności chłodnik litewski. W okresie letnim chłodniki są fantastyczne i nawet w zakładach gastronomicznych często wprowadzają chłodniki do kart dań. Dziękuję serdecznie za podzielenie się z nami Twoim fantastycznym przepisem na tą potrawę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco i życzę pozytywnego dnia,
Patryk
Bardzo wszystkim dzdziękuję za mile komentarze, polecam! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń