niedziela, 3 marca 2024

Pieczone pomidorki

 PIECZONE

 POMIDORKI




Pieczone pomidorki są doskonałym dodatkiem do wędliny, serów i sałatek. Po upieczeniu są kwaskowo słodkawe. Można je zmiksować i dodać do makaronu.

Składniki;

500 g. pomidorków 
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Łyżeczka bazylii

Pomidory wypłucz i przekrój na połówki. Posól i spryskaj oliwą. Wierzch posyp bazylią. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 *C. Piecz je 30 minut w naczyniu żaroodpornym.

Smacznego. 





16 komentarzy:

  1. Świetne, poczekam do lata, nie kupuje teraz pomidorow, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niestety jestem uczulona na pomidory.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł.
    Muszę wypróbować, bo połączenie pomidorków z bazylią bardzo mi odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie pomyślałam nigdy, aby upiec pomidory.

    OdpowiedzUsuń
  5. Od czasu do czasu piekę pomidorki, ale raczej do sosu,do sałatki jeszcze nie dodawałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry pomysł do wykorzystania pomidorków koktajlowych w takiej formie jako dodatku 👍🏻🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię i takie :) W sezonie mamy dużo pomidorów to i najróżniejsze przepisy testujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię czasem pieczoną fetę z pomidorkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzeczywiście dobry i szybki pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam chęć je wypróbować. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. W takiej wersji pomidorów jeszcze nie jadłam, ale chyba nie za bardzo by mi odpowiadały, bo są ze skórką, a ja zawsze ją usuwam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka, pomidory zjadam w każdym wydaniu... uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham pomidory, a pomidorki koktajlowe to prawdziwa delicja, tylko one zimą smakują tak, jak powinny smakować pomidory :)

    OdpowiedzUsuń