MINI MAZURKI
Zbliżają się święta Wielkanocne. Tradycją stało się pieczenie mazurków. Polecam małe, podzielne, każdy może mieć swój osobny i delektować się nim. Wypełnienie to krem czekoladowo śliwkowy i mieszanka studencka. Z podanych składników upieczesz 10 sztuk.
300 g. mąki pszennej
50 g. mąki orkiszowej
2 jaja
125 g. masła
100 g. cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do wypełnienia potrzeba kilka łyżek dżemu i mieszankę bakalii.
W naczyniu wymieszaj suche składniki. W drugim ubij masło z cukrem i dodawaj po jednym jajku. Do mokrej mieszanki wsypuj stopniowo suchą. Mieszaj mikserem, do momentu gdy ciasto zrobi się nieco twardsze. Wtedy przejdź do ręcznego zagniatania. Aż składniki połączą się ze sobą. Owiń ciasto w woreczek i umieść w lodówce na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wycinaj szklanką koła. Wałkiem możesz stworzyć owalne kształty. Zrób dodatkowo obwódki i przyklej do brzegów.
Nagrzej piekarnik do 180* i piecz 15 minut/ opcja dół. Lub do lekkiego zarumienienia.
Smacznego.
Zbliżające się Święta wielkanocne nie mogą odbyć się bez mazurka, więc przepis idealny.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i pewnie tak smakują:)
OdpowiedzUsuńWow, jaki świetny pomysł. Pychota.
OdpowiedzUsuńHola.
OdpowiedzUsuńMe encantan este tipo de pasteles
Con ese relleno tienen que estar deliciosos.
La boca se me ha hecho agua al imaginar lo ricos que deben estar.
Un abrazo.
Wyglądają smakowicie. Muszę wypróbować ten przepis na Wielkanoc. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne
OdpowiedzUsuńU mnie w domu zawsze królował makowiec 😊
OdpowiedzUsuńPewnie pyszota, ale nigdy nie umiałam upiec mazurka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta, a Mazurek jest jednym z moich ulubionych!!! Dziękuję Ci za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygladają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis , dzięki.
OdpowiedzUsuńGrazie per questa golosa ricetta!!!
OdpowiedzUsuńMe parecen unos pastelitos deliciosos.
OdpowiedzUsuńBesos.
Se ve muy rico. Te mando un beso.
OdpowiedzUsuń