sobota, 22 marca 2025

Ciemne morele nadziewane serem pleśniowym

 

 CIEMNE MORELE

 NADZIEWANE SEREM PLEŚNIOWYM




Morele suszone ciemne niesiarkowane. Przeczytałam o ich właściwościach i mogę powiedzieć, że
- są bogate w potas
-mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego
-są źródłem żelaza, fosforu i wapnia

W mojej kuchni często używam ich do płatków śniadaniowych czy ciast. 
Dzisiaj serwuję w wersji wytrawnej, ze słonawym serkiem niebieski lazur, takim niewielkim w postaci trójkąta. Połączenie słodkawo słone jest bardzo trafione. 

Aby przygotować te pyszne przekąski potrzeba;

20 sztuk moreli
1 serek 
łyżkę oliwy z oliwek
rozmaryn suszony lub świeży

Morele wypłucz. W miejsca po pestkach powkładaj serek. Uprzednio pokrój go w kostki. Papier do pieczenia posmaruj oliwą, poukładaj nadziane morele. Je także po wierzchu lekko naoliw. Piekarnik nagrzej do 100 * i piecz 10 minut. 

Smacznego.





24 komentarze:

  1. Ach Kąciku! Jeszczem takie przysmaku nie jadła! A morele też staram się zamawiać w Sieci niesiarkowane (w normalnej sprzedaży to rzadkość).

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. znakomite miejsce na przechowywanie domowych przepisów. nie zgubią się, a może kto podrzuci jakąś propozycję uszlachetnienia potrawy. w domowym księgozbiorze leżą karteluszki z przepisami po rodzinie. dużo trudniej coś znaleźć niż na blogu. gratuluję pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za świetna kombinacja ale dla mojego brata , ja nie przepadam za tym serem.Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo interesująca przekąska.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że to mogłyby być bardzo moje smaki i muszę spróbować to kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym z przyjemnością :) Również wersję z figami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny i pyszny pomysł 👌🧡

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię ser pleśniowy!
    A te morelki nim nadziane wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. No tak. Wszystko pięknie, ale po co psuć ser pleśniowy morelami i rozmarynem? 😅

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham i uwielbiam te ciemne morele, są pyszne. A pomysł na nadzienie - super, na pewno skorzystam. Uściski, dobrego nowego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pomysłowa przekąska. Nie wpadła bym na to żeby podać morele w wersji wytrawnej.

    OdpowiedzUsuń
  13. Raczej nie przepadam za takimi smakołykami, jednakże na pewno znajdą się osoby,
    które chętnie skorzystają z tego przepisu :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Odważne i oryginalne połączenie! Bardzo lubię właśnie te ciemne morele, może nie tak śliczne, jak te pomarańczowe, ale dzięki temu, że bez dwutlenku siarki - zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze ;-))
    Pozdrawiam ciepło!
    Anita

    OdpowiedzUsuń
  15. wow ale to połączenie ciekawe smaków!

    OdpowiedzUsuń