CIEMNE MORELE
NADZIEWANE SEREM PLEŚNIOWYM
Morele suszone ciemne niesiarkowane. Przeczytałam o ich właściwościach i mogę powiedzieć, że
- są bogate w potas
-mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego
-są źródłem żelaza, fosforu i wapnia
W mojej kuchni często używam ich do płatków śniadaniowych czy ciast.
Dzisiaj serwuję w wersji wytrawnej, ze słonawym serkiem niebieski lazur, takim niewielkim w postaci trójkąta. Połączenie słodkawo słone jest bardzo trafione.
Aby przygotować te pyszne przekąski potrzeba;
20 sztuk moreli
1 serek
łyżkę oliwy z oliwek
rozmaryn suszony lub świeży
Morele wypłucz. W miejsca po pestkach powkładaj serek. Uprzednio pokrój go w kostki. Papier do pieczenia posmaruj oliwą, poukładaj nadziane morele. Je także po wierzchu lekko naoliw. Piekarnik nagrzej do 100 * i piecz 10 minut.
Smacznego.
Ach Kąciku! Jeszczem takie przysmaku nie jadła! A morele też staram się zamawiać w Sieci niesiarkowane (w normalnej sprzedaży to rzadkość).
OdpowiedzUsuńCiekawa przekąska...
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie smakowe.
OdpowiedzUsuńWow, jakie fajne. Pyszności.
OdpowiedzUsuńznakomite miejsce na przechowywanie domowych przepisów. nie zgubią się, a może kto podrzuci jakąś propozycję uszlachetnienia potrawy. w domowym księgozbiorze leżą karteluszki z przepisami po rodzinie. dużo trudniej coś znaleźć niż na blogu. gratuluję pomysłu.
OdpowiedzUsuńCo za świetna kombinacja ale dla mojego brata , ja nie przepadam za tym serem.Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńFajny i prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesująca przekąska.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pycha :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że to mogłyby być bardzo moje smaki i muszę spróbować to kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością :) Również wersję z figami :)
OdpowiedzUsuńŚwietny i pyszny pomysł 👌🧡
OdpowiedzUsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ser pleśniowy!
OdpowiedzUsuńA te morelki nim nadziane wyglądają pysznie!
No tak. Wszystko pięknie, ale po co psuć ser pleśniowy morelami i rozmarynem? 😅
OdpowiedzUsuńKocham i uwielbiam te ciemne morele, są pyszne. A pomysł na nadzienie - super, na pewno skorzystam. Uściski, dobrego nowego tygodnia!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa przekąska. Nie wpadła bym na to żeby podać morele w wersji wytrawnej.
OdpowiedzUsuńRaczej nie przepadam za takimi smakołykami, jednakże na pewno znajdą się osoby,
OdpowiedzUsuńktóre chętnie skorzystają z tego przepisu :)
Pozdrawiam serdecznie!
Coś dla mnie 😋
OdpowiedzUsuńOdważne i oryginalne połączenie! Bardzo lubię właśnie te ciemne morele, może nie tak śliczne, jak te pomarańczowe, ale dzięki temu, że bez dwutlenku siarki - zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze ;-))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Anita
wow ale to połączenie ciekawe smaków!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuń