CIEMNE MORELE
NADZIEWANE SEREM PLEŚNIOWYM
Morele suszone ciemne niesiarkowane. Przeczytałam o ich właściwościach i mogę powiedzieć, że
- są bogate w potas
-mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego
-są źródłem żelaza, fosforu i wapnia
W mojej kuchni często używam ich do płatków śniadaniowych czy ciast.
Dzisiaj serwuję w wersji wytrawnej, ze słonawym serkiem niebieski lazur, takim niewielkim w postaci trójkąta. Połączenie słodkawo słone jest bardzo trafione.
Aby przygotować te pyszne przekąski potrzeba;
20 sztuk moreli
1 serek
łyżkę oliwy z oliwek
rozmaryn suszony lub świeży
Morele wypłucz. W miejsca po pestkach powkładaj serek. Uprzednio pokrój go w kostki. Papier do pieczenia posmaruj oliwą, poukładaj nadziane morele. Je także po wierzchu lekko naoliw. Piekarnik nagrzej do 100 * i piecz 10 minut.
Smacznego.
Ach Kąciku! Jeszczem takie przysmaku nie jadła! A morele też staram się zamawiać w Sieci niesiarkowane (w normalnej sprzedaży to rzadkość).
OdpowiedzUsuńCiekawa przekąska...
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie smakowe.
OdpowiedzUsuńWow, jakie fajne. Pyszności.
OdpowiedzUsuńznakomite miejsce na przechowywanie domowych przepisów. nie zgubią się, a może kto podrzuci jakąś propozycję uszlachetnienia potrawy. w domowym księgozbiorze leżą karteluszki z przepisami po rodzinie. dużo trudniej coś znaleźć niż na blogu. gratuluję pomysłu.
OdpowiedzUsuńCo za świetna kombinacja ale dla mojego brata , ja nie przepadam za tym serem.Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńFajny i prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesująca przekąska.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pycha :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że to mogłyby być bardzo moje smaki i muszę spróbować to kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością :) Również wersję z figami :)
OdpowiedzUsuńŚwietny i pyszny pomysł 👌🧡
OdpowiedzUsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ser pleśniowy!
OdpowiedzUsuńA te morelki nim nadziane wyglądają pysznie!
No tak. Wszystko pięknie, ale po co psuć ser pleśniowy morelami i rozmarynem? 😅
OdpowiedzUsuńKocham i uwielbiam te ciemne morele, są pyszne. A pomysł na nadzienie - super, na pewno skorzystam. Uściski, dobrego nowego tygodnia!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa przekąska. Nie wpadła bym na to żeby podać morele w wersji wytrawnej.
OdpowiedzUsuńRaczej nie przepadam za takimi smakołykami, jednakże na pewno znajdą się osoby,
OdpowiedzUsuńktóre chętnie skorzystają z tego przepisu :)
Pozdrawiam serdecznie!
Coś dla mnie 😋
OdpowiedzUsuńOdważne i oryginalne połączenie! Bardzo lubię właśnie te ciemne morele, może nie tak śliczne, jak te pomarańczowe, ale dzięki temu, że bez dwutlenku siarki - zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze ;-))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Anita
wow ale to połączenie ciekawe smaków!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńNie moje smaki, ale mój mąż byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie, ostatnio widziałam podobne przekąski, ale z daktylami i figami. :)
OdpowiedzUsuńNiby takie proste, a nigdy bym na taki przepis nie wpadła. Wypróbuję. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń👍😊
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków. U nas rządzi ser pleśniowy i winogrono. Nie dla wszystkich ale moje podniebienie jest w siódmym niebie. Chętnie wypróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSłyszałam o nadziewanych daktylach, jednak z morelami spotykam się pierwszy raz :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na szybką i pyszną przekąskę! Uwielbiam połączenia słodko-słone, więc na pewno przetestuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńLubię i morele i ser pleśniowy więc na pewno wypróbuję przepis
Aż żałuję że nie mogę jeść sera choć uwielbiam jego smak 😊
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Genial ♥♥♥
OdpowiedzUsuńBardzo elegancka i smaczna przekąska.
OdpowiedzUsuńJakie pysznośći- pozornie prosty a jakże efektowne połaczenie smaków
OdpowiedzUsuńThis recipe for stuffed dark apricots with blue cheese sounds so interesting! I love how you combined the sweetness of the apricots with the salty richness of the blue cheese. It’s also great that they’re healthy with all those nutrients. I’m definitely going to try this out for a savory snack. It seems like a simple and delicious idea for any time of the day.
OdpowiedzUsuńThank you for reading my new blog post, and have a nice Friday.
https://www.melodyjacob.com/2025/03/follow-on-instagram-melodyjacob1.html
Witaj jeszcze marcowo
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten ser z owocami. Ale moreli jeszcze nie próbowałam
Pozdrawiam wiosennie, trochę nostalgicznie...
Oryginalny przepis. Muszę go wypróbować
OdpowiedzUsuńLubię suszone morele, nie wpadłabym na to żeby połączyć je z serem ;)
OdpowiedzUsuńGdybym lubiła suszone owoce z pewnością sprawdziłabym opcję z serem pleśniowym, który bardzo lubię. Niestety w moim przypadku, owoce tylko w wersji żywej:)
OdpowiedzUsuń