sobota, 22 marca 2025

Ciemne morele nadziewane serem pleśniowym

 

 CIEMNE MORELE

 NADZIEWANE SEREM PLEŚNIOWYM




Morele suszone ciemne niesiarkowane. Przeczytałam o ich właściwościach i mogę powiedzieć, że
- są bogate w potas
-mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego
-są źródłem żelaza, fosforu i wapnia

W mojej kuchni często używam ich do płatków śniadaniowych czy ciast. 
Dzisiaj serwuję w wersji wytrawnej, ze słonawym serkiem niebieski lazur, takim niewielkim w postaci trójkąta. Połączenie słodkawo słone jest bardzo trafione. 

Aby przygotować te pyszne przekąski potrzeba;

20 sztuk moreli
1 serek 
łyżkę oliwy z oliwek
rozmaryn suszony lub świeży

Morele wypłucz. W miejsca po pestkach powkładaj serek. Uprzednio pokrój go w kostki. Papier do pieczenia posmaruj oliwą, poukładaj nadziane morele. Je także po wierzchu lekko naoliw. Piekarnik nagrzej do 100 * i piecz 10 minut. 

Smacznego.





42 komentarze:

  1. Ach Kąciku! Jeszczem takie przysmaku nie jadła! A morele też staram się zamawiać w Sieci niesiarkowane (w normalnej sprzedaży to rzadkość).

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. znakomite miejsce na przechowywanie domowych przepisów. nie zgubią się, a może kto podrzuci jakąś propozycję uszlachetnienia potrawy. w domowym księgozbiorze leżą karteluszki z przepisami po rodzinie. dużo trudniej coś znaleźć niż na blogu. gratuluję pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za świetna kombinacja ale dla mojego brata , ja nie przepadam za tym serem.Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo interesująca przekąska.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że to mogłyby być bardzo moje smaki i muszę spróbować to kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym z przyjemnością :) Również wersję z figami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny i pyszny pomysł 👌🧡

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię ser pleśniowy!
    A te morelki nim nadziane wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. No tak. Wszystko pięknie, ale po co psuć ser pleśniowy morelami i rozmarynem? 😅

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham i uwielbiam te ciemne morele, są pyszne. A pomysł na nadzienie - super, na pewno skorzystam. Uściski, dobrego nowego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pomysłowa przekąska. Nie wpadła bym na to żeby podać morele w wersji wytrawnej.

    OdpowiedzUsuń
  13. Raczej nie przepadam za takimi smakołykami, jednakże na pewno znajdą się osoby,
    które chętnie skorzystają z tego przepisu :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Odważne i oryginalne połączenie! Bardzo lubię właśnie te ciemne morele, może nie tak śliczne, jak te pomarańczowe, ale dzięki temu, że bez dwutlenku siarki - zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze ;-))
    Pozdrawiam ciepło!
    Anita

    OdpowiedzUsuń
  15. wow ale to połączenie ciekawe smaków!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie moje smaki, ale mój mąż byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowicie, ostatnio widziałam podobne przekąski, ale z daktylami i figami. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Niby takie proste, a nigdy bym na taki przepis nie wpadła. Wypróbuję. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawe połączenie smaków. U nas rządzi ser pleśniowy i winogrono. Nie dla wszystkich ale moje podniebienie jest w siódmym niebie. Chętnie wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Słyszałam o nadziewanych daktylach, jednak z morelami spotykam się pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Genialny pomysł na szybką i pyszną przekąskę! Uwielbiam połączenia słodko-słone, więc na pewno przetestuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie wpadłabym na takie połączenie :)
    Lubię i morele i ser pleśniowy więc na pewno wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  23. Aż żałuję że nie mogę jeść sera choć uwielbiam jego smak 😊

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię to połączenie smaków.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo elegancka i smaczna przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  26. Jakie pysznośći- pozornie prosty a jakże efektowne połaczenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  27. This recipe for stuffed dark apricots with blue cheese sounds so interesting! I love how you combined the sweetness of the apricots with the salty richness of the blue cheese. It’s also great that they’re healthy with all those nutrients. I’m definitely going to try this out for a savory snack. It seems like a simple and delicious idea for any time of the day.

    Thank you for reading my new blog post, and have a nice Friday.
    https://www.melodyjacob.com/2025/03/follow-on-instagram-melodyjacob1.html

    OdpowiedzUsuń
  28. Witaj jeszcze marcowo
    Uwielbiam ten ser z owocami. Ale moreli jeszcze nie próbowałam
    Pozdrawiam wiosennie, trochę nostalgicznie...

    OdpowiedzUsuń
  29. Oryginalny przepis. Muszę go wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  30. Lubię suszone morele, nie wpadłabym na to żeby połączyć je z serem ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Gdybym lubiła suszone owoce z pewnością sprawdziłabym opcję z serem pleśniowym, który bardzo lubię. Niestety w moim przypadku, owoce tylko w wersji żywej:)

    OdpowiedzUsuń