CIASTO CZEKOLADOWE
NA MĄCE ORKISZOWEJ
Po upieczeniu tego ciasta, przekonałam się, że pasuje ona idealnie do ciast czekoladowych.
Mąka jest ciemna, ciężka i o to właśnie chodzi. Konsystencja ciasta jest wilgotna i delikatnie zbita. Jeśli nie posiadasz mąki orkiszowej lub nie przepadasz za eksperymentami, możesz zastąpić ją mąką pszenną.
Składniki na ciasto;
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/3 łyżeczka soli
1 łyżka cukru z wanilią
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki gorącej kawy lub wody
Wymieszaj łyżką suche składniki- przesianą mąkę i kakao, cukry, sól, proszek do pieczenia i sodę.
Dodaj pozostałe mokre składniki- olej, jajko, maślankę. Wymieszaj mikserem i stopniowo wlewaj gorącą wodę lub kawę. Ja użyłam kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka na 1/2 szklanki wrzątku.
Formę do pieczenia 20/20 cm. wyłóż papierem. Wylej ciasto. Będzie ono rzadkie, takie ma być. Nagrzej piekarnik do 170*
Piecz 40 min opcja góra /dół.
Polewa;
3 łyżki masła
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki gorącej wody
Masło rozpuść i dodaj kakao, wymieszaj. Zdejmij z ognia i dodawaj po łyżce cukru i wodę. Wymieszaj.
Ciepłą polewę wylej na ciasto, gdyż jak się ostudzi lekko twardnieje.
Wierzch posypałam groszkami czekoladowymi i pokrojonymi mrożonymi malinami.
Smacznego.
Wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńO mamuniu, jak to ciasto pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis ale ja użyje mąki pszennej
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Przepysznie wygląda ^_^
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń🤩
OdpowiedzUsuńmniammm super wygląda
OdpowiedzUsuń