CIASTO CZEKOLADOWE
NA MĄCE ORKISZOWEJ
Po upieczeniu tego ciasta, przekonałam się, że pasuje ona idealnie do ciast czekoladowych.
Mąka jest ciemna, ciężka i o to właśnie chodzi. Konsystencja ciasta jest wilgotna i delikatnie zbita. Jeśli nie posiadasz mąki orkiszowej lub nie przepadasz za eksperymentami, możesz zastąpić ją mąką pszenną.
Składniki na ciasto;
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/3 łyżeczka soli
1 łyżka cukru z wanilią
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki gorącej kawy lub wody
Wymieszaj łyżką suche składniki- przesianą mąkę i kakao, cukry, sól, proszek do pieczenia i sodę.
Dodaj pozostałe mokre składniki- olej, jajko, maślankę. Wymieszaj mikserem i stopniowo wlewaj gorącą wodę lub kawę. Ja użyłam kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka na 1/2 szklanki wrzątku.
Formę do pieczenia 20/20 cm. wyłóż papierem. Wylej ciasto. Będzie ono rzadkie, takie ma być. Nagrzej piekarnik do 170*
Piecz 40 min opcja góra /dół.
Polewa;
3 łyżki masła
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki gorącej wody
Masło rozpuść i dodaj kakao, wymieszaj. Zdejmij z ognia i dodawaj po łyżce cukru i wodę. Wymieszaj.
Ciepłą polewę wylej na ciasto, gdyż jak się ostudzi lekko twardnieje.
Wierzch posypałam groszkami czekoladowymi i pokrojonymi mrożonymi malinami.
Smacznego.
Polecam również
Wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńO mamuniu, jak to ciasto pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis ale ja użyje mąki pszennej
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Przepysznie wygląda ^_^
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń🤩
OdpowiedzUsuńmniammm super wygląda
OdpowiedzUsuńLubie mąkę orkiszową, piekę z niej chleb, robię naleśniki, racuszki- pycha🤗
OdpowiedzUsuńPozdrawiam smacznie☕😊
To ciasto wygląda obłędnie. Narobiłaś mi ogromnej ochoty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Idealne dla mojego męża :) Wygląda super.
OdpowiedzUsuńLubię czekoladowe ciasta, więc to na pewno by mi smakowało.
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie. Gdzie mogę, zastępuję mąkę pszenną, zdrowszą orkiszową, dlatego chętnie wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńA delight. So I like chocolate!
OdpowiedzUsuńRobisz smaka a ja jeszce 2 tygodnie na diecie bez cukru (chociaż 2 batony na mnie czekaja juz)
OdpowiedzUsuńCzy mąkę orkiszową można stosować zamiennie do pszennej w każdym przepisie?
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie!
Ależ smakowicie! Z przyjemnością podkradam jedną porcyjke!
OdpowiedzUsuńO mamo jaka pychotka :o
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika