sobota, 15 marca 2025

Ciasto czekoladowe na mące orkiszowej


 CIASTO CZEKOLADOWE
 NA MĄCE ORKISZOWEJ





Zamówiłam w sklepie internetowym mąkę orkiszową, miałam z niej upiec chleb. 
Po upieczeniu tego ciasta, przekonałam się, że pasuje ona idealnie do ciast czekoladowych. 
Mąka jest ciemna, ciężka i o to właśnie chodzi. Konsystencja ciasta jest wilgotna i delikatnie zbita. Jeśli nie posiadasz mąki orkiszowej lub nie przepadasz za eksperymentami, możesz zastąpić ją mąką pszenną. 

Składniki na ciasto;

1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/3 łyżeczka soli
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki gorącej kawy lub wody

Wymieszaj łyżką suche składniki- przesianą mąkę i kakao, cukry, sól, proszek do pieczenia i sodę. 
Dodaj pozostałe mokre składniki- olej, jajko, maślankę. Wymieszaj mikserem i stopniowo wlewaj gorącą wodę lub kawę. Ja użyłam kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka na 1/2 szklanki wrzątku. 
Formę do pieczenia 20/20 cm. wyłóż papierem. Wylej ciasto. Będzie ono rzadkie, takie ma być. Nagrzej piekarnik do 170*
Piecz 40 min opcja góra /dół.

Polewa;

3 łyżki masła
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki gorącej wody

Masło rozpuść i dodaj kakao, wymieszaj. Zdejmij z ognia i dodawaj po łyżce cukru i wodę. Wymieszaj.
Ciepłą polewę wylej na ciasto, gdyż jak się ostudzi lekko twardnieje. 

Wierzch posypałam groszkami czekoladowymi i pokrojonymi mrożonymi malinami.

Smacznego. 



7 komentarzy: