sobota, 15 marca 2025

Ciasto czekoladowe na mące orkiszowej


 CIASTO CZEKOLADOWE
 NA MĄCE ORKISZOWEJ





Zamówiłam w sklepie internetowym mąkę orkiszową, miałam z niej upiec chleb. 
Po upieczeniu tego ciasta, przekonałam się, że pasuje ona idealnie do ciast czekoladowych. 
Mąka jest ciemna, ciężka i o to właśnie chodzi. Konsystencja ciasta jest wilgotna i delikatnie zbita. Jeśli nie posiadasz mąki orkiszowej lub nie przepadasz za eksperymentami, możesz zastąpić ją mąką pszenną. 

Składniki na ciasto;

1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/3 łyżeczka soli
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki gorącej kawy lub wody

Wymieszaj łyżką suche składniki- przesianą mąkę i kakao, cukry, sól, proszek do pieczenia i sodę. 
Dodaj pozostałe mokre składniki- olej, jajko, maślankę. Wymieszaj mikserem i stopniowo wlewaj gorącą wodę lub kawę. Ja użyłam kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka na 1/2 szklanki wrzątku. 
Formę do pieczenia 20/20 cm. wyłóż papierem. Wylej ciasto. Będzie ono rzadkie, takie ma być. Nagrzej piekarnik do 170*
Piecz 40 min opcja góra /dół.

Polewa;

3 łyżki masła
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki gorącej wody

Masło rozpuść i dodaj kakao, wymieszaj. Zdejmij z ognia i dodawaj po łyżce cukru i wodę. Wymieszaj.
Ciepłą polewę wylej na ciasto, gdyż jak się ostudzi lekko twardnieje. 

Wierzch posypałam groszkami czekoladowymi i pokrojonymi mrożonymi malinami.

Smacznego. 

Polecam również 



17 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamuniu, jak to ciasto pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis ale ja użyje mąki pszennej
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie mąkę orkiszową, piekę z niej chleb, robię naleśniki, racuszki- pycha🤗
    Pozdrawiam smacznie☕😊

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto wygląda obłędnie. Narobiłaś mi ogromnej ochoty.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne dla mojego męża :) Wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię czekoladowe ciasta, więc to na pewno by mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś dla mnie. Gdzie mogę, zastępuję mąkę pszenną, zdrowszą orkiszową, dlatego chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. A delight. So I like chocolate!

    OdpowiedzUsuń
  10. Robisz smaka a ja jeszce 2 tygodnie na diecie bez cukru (chociaż 2 batony na mnie czekaja juz)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mąkę orkiszową można stosować zamiennie do pszennej w każdym przepisie?
    Ciasto wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ smakowicie! Z przyjemnością podkradam jedną porcyjke!

    OdpowiedzUsuń
  13. O mamo jaka pychotka :o
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń