CIASTO Z PRL
KAKAOWE Z OWOCAMI
Ciasto rodem z PRL-u, nie za sprawą składników, lecz to w jaki sposób są one podane i określone w swojej ilości. Przepis znalazłam w książce ''Kuchnia warszawska''. Wydanie skłania czytelnika, do myślenia. Zastanawiam się często, w jakiej temperaturze piec. Nie wspomnę już o gramaturze, gdy ilości podane są w łyżkach ( pełne?, a może płaskie?) Znalazłam przepis na ciasto, który mnie zainteresował, ciasto wyszło bardzo dobre. Przygotuj formę 18/18, łyżkę, szklankę i trzepaczkę.
Składniki na ciasto kakaowe z owocami;
12 łyżek cukru
15 łyżek mąki
1 szklanka masła lub oliwy
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
2 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
3 jabłka
2 banany
Jaja zmieszaj z cukrem trzepaczką. Dodaj stopniowo mąkę przesianą z proszkiem, sodą, cynamonem i kakao. W między czasie dolewaj letnie mleko i rozpuszczone letnie masło. Jabłka i banany obierz ze skórek i pokrój. Pokrojone owoce dołóż do surowego ciasta i delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz góra dół, na środkowej półce piekarnika180* 35-40 minut, lub do suchego patyczka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz