poniedziałek, 30 stycznia 2023

Galareta drobiowo-wieprzowa z warzywami


 GALARETA

 DROBIOWO-WIEPRZOWA

Z WARZYWAMI




W moim rodzinnym domu, bardzo często robiło się galaretę wieprzową. W garnku lądowały golonka i ratki. Mają one swój kolagen, więc żelatyna nie była potrzebna. Z biegiem czasu galarety zaczęły przechodzić rozkwit. Dodawano do nich żelatynę, co w związku z tym umożliwiło dodanie warzyw, rosołów z warzyw, jajek...Grunt by było smacznie i kolorowo. Moja wersja galarety to pierś z kurczaka i małe golonko. 

Składniki na galaretę drobiowo-wieprzową z warzywami;

2 pojedyncze piersi z kurczaka

1 małe golonko

1 marchew

1 pietruszka (korzeń)

3 łyżki kukurydzy

1 cebula

4 listki laurowe

pieprz w ziarnach

6 ziaren ziela angielskiego

2 litry wody

2 kopiate łyżeczki żelatyny

Piersi z kurczaka i golonko ugotuj w osobnych naczyniach. Do każdego dodaj przyprawy, liść, ziele, pieprz i sól. Cebulę przekrój na pół i opal nad ogniem, tak jak do rosołu i zagotuj z warzywami. Marchew i pietruszkę pokrój w plasterki. Mięso gotuj, aż będzie bardzo miękkie. Wyjmij je z wody i drobno pokrój, natomiast wywary przelej przez sitko, aby pozbyć się ziarenek przypraw. Połącz z warzywami. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie, aby napęczniała. Gdy napęcznieje dodaj do niej 3 łyżki gorącego wywaru, wymieszaj i tak zahartowaną wlej do całości. Włóż pokrojone mięsko. wsyp kukurydzę i umieść w foremkach do stężenia.


Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz