poniedziałek, 2 stycznia 2023

Dynia pieczona z makaronem do Ramen

 

DYNIA PIECZONA Z MAKARONEM DO RAMEN



Makaron Ramen używany jest i stanowi główny składnik dania o tej samej nazwie. Spożyty solo ma inny smak niż zwykły makaron pszenny. Użyłam go jako dodatek do pieczonej dyni. Dynię możesz zrobić w innym wydaniu, na przykład pieczoną z dodatkami serowymi i pomidorkami koktajlowymi i zrobić wspaniałą zapiekankę z dyni. Niestety to już ostatnia, którą rozkroiłam i która urosła w moim ogródku.

Składniki na dynię z makaronem Ramen;

500 g. surowej dyni
1 pomarańcz
4 jabłka
1/3 łyżeczki cynamonu
ser z pleśnią
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka octu balsamicznego
żurawina
jedna wiązka makaronu
pieprz, sól

Dynię i owoce obierz ze skórki. Jabłka pokrój na plasterki, pomarańczę również. Dynię na cienkie paski. Oprósz lekko solą, dołóż przyprawy, czosnek, ser z pleśnią. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwką. Włóż pokrojoną dynię, pomarańczę i krążki jabłek. Piecz w piekarniku 40 minut. Po wyjęciu jeszcze gorące, wymieszaj z miodem i octem balsamicznym. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. 

Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz