CIASTO DO KUBKA MLEKA
Ciasto jest pyszne i puszyste, skórkę ma lekko chrupiącą i świetnie smakuje z mlekiem. Na pewno posmakuje każdemu.
Przygotuj formę 18/18, wytłuść ją masłem i oprósz bułką tartą. Proporcje na to ciasto są, dobrane do siebie wagowo. Wszystkie składniki mają ważyć tyle samo. Jaja są w całości, nie oddzielamy białek od żółtek. Jeśli jajko waży 60 g, mąka również powinna być użyta w tej samej wadze, cukier także. A więc do dzieła.
Składniki na ciasto;
4 jaja (214g.)
drobny cukier do wypieków i 1 łyżeczka cukru z wanilią w sumie-(214g.)
mąka pszenna i 1 łyżeczka proszku do pieczenia w sumie-(214g.)
Umieść pojemnik na wadze i wbij jaja. W ten sposób, dowiesz się ile ważą. Następnie zmiksuj je na puszystą masę. Ponownie postaw pojemnik z ubitymi jajami na wadze i dosyp cukry. Miksuj, aż do momentu jego rozpuszczenia. Ponów czynność z wagą, wyzeruj ją i wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Wyłóż na formę do pieczenia.
Nastaw piekarnik na 170* po jego nagrzaniu włóż foremkę i piecz 30 minut góra dół bez termoobiegu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz