środa, 18 stycznia 2023

Deser kawowy


  DESER KAWOWY



Deser jest mega kawowy i bardzo smaczny. Jego konsystencja to delikatna pianka umieszczona na małych biszkoptach. Wykonałam go we formie 18/18. 

Składniki na deser kawowy;

200 g. śmietanki 30%
300 g. jogurtu greckiego
1 łyżka żelatyny
3 łyżki cukru pudru
2 kopiate łyżki kawy rozpuszczalnej- proszek

Śmietankę zmiksuj na sztywno, dodawaj stopniowo jogurt grecki, cukier puder i proszek kawy. 
Łyżkę żelatyny zalej zimną wodą i odstaw na ok. 5 minut aby napęczniała. Następnie zalej ją wrzątkiem, wymieszaj, aż do rozpuszczenia żelatyny. Do rozpuszczonej, dodaj dwie łyżki masy, aby ją zahartować. Tak przygotowaną żelatynę możesz dodać do masy kawowej. 

Jak przygotować żelatynę do deserów? to często zadawane pytania. Otóż proszek żelatyny zalej zimną wodą w takiej ilości, aby ledwo ją zakryła. Po napęcznieniu, wlej wrzątek, tym razem ma być go więcej ok. 3 cm ponad. Mieszaj, aż się rozpuści. Hartujemy po to, aby nie powstały w masach grudki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz