sobota, 28 stycznia 2023

Risotto z sosem śmietanowym i brokułem


 RISOTTO Z SOSEM ŚMIETANOWYM

 I BROKUŁEM




Składniki na risotto;

1 i 1/2 szklanki ryżu basmati
1 cebula
kilka małych różyczek brokułu
1/2 łyżki bazylii suszonej
1 pełna łyżka czosnku granulowanego lub 2 duże ząbki świeżego
mała łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
200 ml. śmietanki 30%
garść słonecznika
świeży koperek
sól, pieprz.

Przygotowanie;

Cebulę pokrój w kostkę, wlej do niej oliwę, dołóż masło, czosnek w granulkach lub świeży wyciśnięty, bazylię, paprykę, łyżkę pokrojonego koperku i podsmaż wszystko ze sobą. Mieszaj, aby przyprawy nie przypaliły się. Wlej śmietankę i grzej jeszcze do momentu, gdy zaczną się pojawiać na brzegach pęcherzyki, które sygnalizują, że śmietanka osiągnęła odpowiednią temperaturę. Dłuższe gotowanie spowoduje, że straci ona białą barwę i przeistoczy się w tłuszcz.
Słonecznik upraż na suchej patelni.
Różyczki brokułu ugoruj al dente.
Ryż również ugotuj al dente. Wyłącz i potrzymaj go jeszcze w gorącej wodzie ok 10 minut. Powinien wchłonąć całą wodę. Nie płucz go, kleik stanowi wypełnienie smaku. 
Połącz ze sobą sos, ryż i brokuł. Przed podaniem posyp uprażonym ziarnem słonecznika.

Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz