niedziela, 8 stycznia 2023

Kartacze z kiełbaską


 KARTACZE Z KIEŁBASKĄ





Kartacze faszerowane smażoną drobno pokrojoną kiełbaską. Takie nadzienie wykonasz o wiele szybciej, niż przygotowanie wkładu z mięsa. Trzeba go ugotować, zmielić, doprawić. Ułatwiłam sobie pracę i danie wyszło bardzo pyszne. Lubię kluski, pisałam kiedyś o kluskach z kaszą manną, czy kluskach śląskich. Gotowałam już pyzy ''gumci'', wprost rewelacyjne,  wszystkie są na bazie ziemniaków. To bardzo wdzięczne warzywo i jak widać uniwersalne.

Składniki na Kartacze;

1 kg. ugotowanych ziemniaków
500 g. surowych ziemniaków
150 g, skrobi ziemniaczanej

Farsz;

3 kiełbasy użyłam śląskich
2 czerwone cebule
papryka czerwona wędzona
sól
pieprz kolorowy świeżo zmielony
4 ząbki czosnku

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, najlepiej dzień wcześniej, aby dobrze wystygły. Przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij z nich sok. Połącz ugotowane i surowe dodając skrobię ziemniaczaną. 
Kiełbaski bardzo drobno pokrój i podsmaż z cebulą, wgniecionym czosnkiem i przyprawami. 

Masę ziemniaczana nabieraj dużą łyżką na dłoń. Spłaszcz ją i nałóż farsz. Posklejaj z każdej strony. Jest to bardzo łatwe i nie przysparza żadnych trudności. Dłonie możesz delikatnie oprószyć mąką.

Gotuj je w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia. Czas gotowania dostosuj do wielkości swoich kartaczy. Wrzucaj je na gotująca wodę, gdy wypłyną zmniejsz moc palnika. 

Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz