KARTACZE Z KIEŁBASKĄ
Kartacze faszerowane smażoną drobno pokrojoną kiełbaską. Takie nadzienie wykonasz o wiele szybciej, niż przygotowanie wkładu z mięsa. Trzeba go ugotować, zmielić, doprawić. Ułatwiłam sobie pracę i danie wyszło bardzo pyszne. Lubię kluski, pisałam kiedyś o kluskach z kaszą manną, czy kluskach śląskich. Gotowałam już pyzy ''gumci'', wprost rewelacyjne, wszystkie są na bazie ziemniaków. To bardzo wdzięczne warzywo i jak widać uniwersalne.
Składniki na Kartacze;
1 kg. ugotowanych ziemniaków
500 g. surowych ziemniaków
150 g, skrobi ziemniaczanej
Farsz;
3 kiełbasy użyłam śląskich
2 czerwone cebule
papryka czerwona wędzona
sól
pieprz kolorowy świeżo zmielony
4 ząbki czosnku
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, najlepiej dzień wcześniej, aby dobrze wystygły. Przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij z nich sok. Połącz ugotowane i surowe dodając skrobię ziemniaczaną.
Kiełbaski bardzo drobno pokrój i podsmaż z cebulą, wgniecionym czosnkiem i przyprawami.
Masę ziemniaczana nabieraj dużą łyżką na dłoń. Spłaszcz ją i nałóż farsz. Posklejaj z każdej strony. Jest to bardzo łatwe i nie przysparza żadnych trudności. Dłonie możesz delikatnie oprószyć mąką.
Gotuj je w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia. Czas gotowania dostosuj do wielkości swoich kartaczy. Wrzucaj je na gotująca wodę, gdy wypłyną zmniejsz moc palnika.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz