KLUSKI ŚLĄSKIE
Wydaje mi się, że nie ma osoby, która ich nie zna i nie lubi
Pyszne kluseczki wykonane z ziemniaków, doskonale smakują ze smażoną cebulką, skwarkami i sosami. Łatwo się je przygotowuje i szybko znikają z talerzy.
2 kg ziemniaków
skrobia ziemniaczana
1 jajko
łyżka soli
Ziemniaki obrać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Najlepiej ugotować dzień wcześniej. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać całe jajko. Masę ziemniaczaną umieścić w naczyniu, podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dołożyć odjęte ziemniaki i zagnieść, do połączenia się składników.
Łyżką nakładać jednakowe porcje i formować rękoma kuleczki, palcem robić w środku dziurkę.
Gotować w osolonej wodzie ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Podawać ze smażoną cebulką lub sosami.
Smacznego.
Uwielbiam, choć rzadko je robię:)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńDawno ich nie jadłam.
OdpowiedzUsuńja również dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że do tej pory robiłam tylko raz, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńI jakie sa smaczne :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam i nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńRobię prawie w każdą niedzielę ��
OdpowiedzUsuńNasze ukochane :)
OdpowiedzUsuńmoja rodzinka mogłaby je jeść na okrągło:)
Oj dawno nie robiłam, naszło mnie ostatnio na kopytka...
OdpowiedzUsuńPyszne kluseczki,jak malowane :)
OdpowiedzUsuńMój Eryk uwielbia, koniecznie z roladą.
OdpowiedzUsuńJa chętnie bym zjadła z cebulką.
Pozdrawiam:)
Uwielbiam kluski slaskie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wypisz wymaluj moja Babcia tak samo robiła :) Też te dzielenie na 4 i dodawanie mąki w miejsce jednej z nich :) Przeapetyczne Ci wyszły Kochana :*
OdpowiedzUsuń