PASTA Z BOCZKIEM DO PIECZYWA
Pasta jest bardzo aromatyczna i smaczna. W moim domu znikła bardzo szybko.
500 g. surowego boczku
kilogram cebuli
5 pomidorów suszonych
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
papryka ostra wędzona 1/3 łyżeczki
papryka słodka 1/3 łyżeczki
oregano 1/3 łyżeczki
tymianek1/3 łyżeczki
ziele angielskie kilka ziaren
liść laurowy
pieprz czarny mielony i sól w/g uznania
Boczek kroimy drobno, dodajemy przyprawy oraz suszone pomidory i topimy. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Do smażenia cebuli dodajemy trochę tłuszczu spod boczku.
Gdy boczek zmięknie miksujemy go blenderem ręcznym. Następnie dokładamy usmażoną cebulkę.
Po dołożeniu cebuli już nie miksujemy. Doprawiamy jeszcze do smaku.
Smacznego.
Wyobrażam sobie jak ta boczkowa pasta musi smakować. Gdy byłam młodsza bardzo często piekłam boczek, a wytopionym smaluszkiem zajadaliśmy się bardziej niż najsmaczniejszą wędliną:)
OdpowiedzUsuńTakie przysmaki lubi mój mąż.
OdpowiedzUsuńWow, ależ to musi być smaczne.
OdpowiedzUsuńMąż mój byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńtaka pasta to coś dla mnie ;) i do tego ogoreczek kiszony
OdpowiedzUsuńTakie pasty są mega smaczne, a do tego domowe pieczywo :) Poezja!
OdpowiedzUsuńW sam dla mojego męża, do tego ogórek kiszony i byłby szczęśliwy :)
OdpowiedzUsuńO jejku! Ale fajny pomysł! Jeszcze nie jadłam pasty z boczku...
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCiekawa pasta, muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńfajny przysmak
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń