JESIENNE DROŻDŻÓWKI Z DYNIĄ I JABŁKIEM
Składniki na 12 dużych drożdżówek
550 g. mąki 250 ml mleka
25 g. świeżych drożdży
2 jaja
75 g. roztopionego masła
3 łyżki cukru
300 g jabłek obranych i startych na grubych oczkach
Wykonanie;
Do mleka wkruszyc drożdżei wsypać cukier, wymieszać, dodać dwie łyzki mąki.
Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do wyrośnietego zaczynu wbić jajka, wymieszać. Następnie wsypać przesiana mąkę i wyrobić ciasto.
Pod koniec wyrabiania, czyli po ok. 10 minutach stopniowo dolewać roztopione masło.
Wyrobic ciasto, aż zrobi się gładkie i sprężyste.
Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut.
Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, aby odparować go z pęcherzyków.
Rozwałkować na duży prostokąt.
Nałożyć masę składającą się z jabłek i konfitury dyniowej.
Ciasto zwinąc w rulon. Ostrym nożem kroimy krążki na szer. 3 cm.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej gotowe krążki ciasta.
Pieczemy 40 minut 160* opcja dół.
Smacznego.
Przepycha <3
OdpowiedzUsuńTakimi drożdżówkami mogę się zajadać cały czas.
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki to ja biorę w każdej postaci, ale z dynią... mmm! Cudo!
OdpowiedzUsuńTakie drożdżówki na pewno smakują świetnie :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńna drożdżówki to ja zawsze chętna :D
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam drożdżówki:))
OdpowiedzUsuńpychota, ja też się piszę ! :)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuń