poniedziałek, 12 listopada 2018

Jesienne drożdżówki z dynią i jabłkiem



JESIENNE DROŻDŻÓWKI Z DYNIĄ I JABŁKIEM




Składniki na 12 dużych drożdżówek

550 g. mąki 250 ml mleka
25 g. świeżych drożdży
2 jaja
75 g. roztopionego masła
3 łyżki cukru
300 g jabłek obranych i startych na grubych oczkach


Wykonanie;

Do mleka wkruszyc drożdżei wsypać cukier, wymieszać, dodać dwie łyzki mąki.
Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do wyrośnietego zaczynu wbić jajka, wymieszać. Następnie wsypać przesiana mąkę i wyrobić ciasto.
Pod koniec wyrabiania, czyli po ok. 10 minutach stopniowo dolewać roztopione masło.
Wyrobic ciasto, aż zrobi się gładkie i sprężyste.
Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut.
Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, aby odparować go z pęcherzyków.
Rozwałkować na duży prostokąt.
Nałożyć masę składającą się z jabłek i konfitury dyniowej.
Ciasto zwinąc w rulon. Ostrym nożem kroimy krążki na szer. 3 cm.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej gotowe krążki ciasta.

Pieczemy 40 minut 160* opcja dół.

Smacznego.











Moje jesienne drożdżówki wygrały w konkursie;



9 komentarzy: