ZEBRA NA PEPSI
Ciasto jest smaczne i rozpływa się w ustach. Na wierzchu gruba polewa czekoladowa. A w składnikach znajduje się cała szklanka Pepsi. Ciasto przeznaczone jest dla łasuchów i smakoszy czekolady.
Składniki na tortownicę o śr 22 cm.
Tylko dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto;
1 i 1/2 szklanki cukru
5 jajek(M)
2 i 1/2 szklanki mąki
2 czybate łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
szklanka oleju
szklanka Pepsi
dodatkowo 2 łyżki mąki
Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier. Piana ma być szklista i gładka jak na bezy. Do ubitych białek dodać stopniowo żółtka.
Mąkę bez dwóch dodatkowych łyżek przesiać z proszkiem i sodą.
Do masy dodawać na przemian trochę mąki, oleju i pepsi, mieszając na najniższych obrotach. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania składników.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dwie łyżki mąki, do drugiej kakao.
Ciasto specjalną techniką, któą opiszę poniżej wylać na blaszkę.
Piec 170* 50 minut lub do suchego patyczka.
Polewa czekoladowa;
5 łyżek śmietanki 30%
70 g. czekolady gorzkiej
Śmietankę wlać do rondelka i zagrzać, następnie wyłączyć i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gęsty sos czekoladowy.
Gotową polewę wylać na wystudzone ciasto.
Technika wylewania ciasta na blaszce jest bardzo łatwa.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na środku kładziemy dwie łyżki ciemnego ciasta,
na środek ciemnego ciasta dwie łyżki jasnego. Czynność tą powtarzamy, aż do wyczerpania obu ciast.
Podczas tej czynności obie masy będą rozlewały się po całej blaszce. Ciasto powinno sięgnąć do wysokości 3/4 boków blachy.
Smacznego
Rewelacyjne ciacho :) kiedyś piekłam zebrę na fancie i była pyszna :)
OdpowiedzUsuńMłgosiu takiej jeszcze nie piekłam musi być pyszna
OdpowiedzUsuńciekawy przepis:) o dodatku coli nie słyszałam jeszcze
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. A mi się chce bardzo coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Na pewno bym się objadła tym ciastem.
OdpowiedzUsuńOj piękna jest.... piękna ;)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńTo ciasto było kiedyś hitem. Cola jest dla mnie niespodzianką:)
Lata temu piekłam zebrę, ale bez Pepsi. Narobiłaś mi apetytu, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis. Pozdrawiam serdecznie.:)
OdpowiedzUsuńNie piekłam i chyba nigdy jeszcze nie jadłam ciasta z dodatkiem Pepsi. Zebra wygląda wyjątkowo pięknie i smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu rewelacyjne ciasto, moja mama bardzo często piekła kiedyś zebrę. Dziękuje za przypomnienie tego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńbardzo jestem ciekawa jego smaku-zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuńCiasto zerba króluje w moim domu od kilku lat .Moja żebra była bez pepsi.Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńPiękna zebra! Do tego ciasta przymierzam się od dawna :)
OdpowiedzUsuńZebra to było pierwsze ciasto, które upiekłam :) Twoja wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńJeju jak cudnie wygląda!!
OdpowiedzUsuńMusze sobie zrobić. A ta pepsi...hmm ciekawa :)
ja robię na wodzie gazowanej, ale spróbuję i na pepsi:)
OdpowiedzUsuńBajecznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, ale nie robiłam z dodatkiem pepsi. Zdarzało mi się z wodą gazowaną, a moja mama dawno temu robiła z oranżadą :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu!
OdpowiedzUsuńPyszne, piękne ciasto- idealne do kawki:)
Pozdrawiam miło:)
Ciekawy przepis z dodatkiem Pepsi, ciasto wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńZ pepsi nie próbowałam, ale wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPepsi już od dawna nie pijemy ale w takiej postaci jakoś mniej nam przeszkadza xD Super ciacho! :D
OdpowiedzUsuńmega jest to ciasto !!!
OdpowiedzUsuńPamiętam, że kiedyś mama taki robiła - muszę ej o nim przypomnieć :)
OdpowiedzUsuńcałe wieki nie piekłam zebry, smaku mi zrobiłaś
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńjadłam już kiedyś taką zebrę i pysznie wspominam :)
OdpowiedzUsuń