ZAPIEKANKA Z DYNI
Dynia to bardzo wdzięczne warzywo, można przyrządzić ją na słono i słodko. Moja zapiekanka jest lekko pikantna, o wielu smakach jest na prawdę smaczna. Polecam ją zrobić i przekonać się.
Składniki na zapiekankę z dyni;
ok. 1 kg. dyni
kilka pomidorków koktajlowych
kilka kuleczek serka mozzarelli
2 łyżki słonego sera feta
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka suszonego czosnku w granulkach, lub dwa ząbki świeżego
2 łyżki żurawiny
sól szczypta (można pominąć)
1 łyżka oliwy
Formę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, i pędzelkiem silikonowym posmaruj ja połową oliwy. Dynię pokrój w paski i obierz ze skórki. Ułóż na folii. Posmaruj dynię pozostałą oliwą, posyp czosnkiem, przyprawami, serem feta a także poukładaj pomidorki. Włóż do nagrzanego do 170* piekarnika i piecz 15 minut. Otwórz piekarnik i dołóż kuleczki mozzarelli. Piecz jeszcze 10 minut.
Zapiekankę po upieczeniu posmaruj gdzie nie gdzie żurawiną. Podawaj ze świeżą pietruszką.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz