czwartek, 1 grudnia 2022

Świąteczna czekolada z bakaliami

 

 ŚWIĄTECZNA CZEKOLADA

 Z BAKALIAMI



Czekolada domowa, najlepsza na świecie :) Jest w niej dużo bakalii oraz kilka kropel zapachu pomarańczowego. Co daje jej niezwykły świąteczny aromat. To w jakiej formie chcesz zrobić czekoladę, zależy tylko od Ciebie. Może ona mieć kształt prostokątny, być wysoka lub niska. Moja forma miała wymiary 20/20 cm.

Przygotuj;

250 g. mleka granulowanego

5 łyżek kakao

1/2 kostki masła

3/4 szklanki wody

3/4 szklanki cukru

Kilka kropel olejku pomarańczowego

garść rodzynek

garść orzechów włoskich

garść żelków słodkich


W rondelku umieść masło. wodę i cukier. Podgrzej, aż składniki się rozpuszczą. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko granulowane z kakao.

Orzechy pokrój drobno, rodzynki zalej wrzątkiem i umieść na sitku, żelki  pokrój na małe kawałeczki. 

Mieszankę z masłem, wodą i cukrem wyłącz na chwilę, wsyp suche składniki, czyli mleko wymieszane z kakao i dodaj kilka kropel aromatu.  Dobrze wymieszaj i włącz palnik. Gotuj na małej mocy palnika ok 2 minuty. Dodaj bakalie, wymieszaj.

Ciepłą czekoladę umieść we formie. Gdy się wystudzi, można ją pokroić.


Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz