ŚWIĄTECZNA CZEKOLADA
Z BAKALIAMI
Czekolada domowa, najlepsza na świecie :) Jest w niej dużo bakalii oraz kilka kropel zapachu pomarańczowego. Co daje jej niezwykły świąteczny aromat. To w jakiej formie chcesz zrobić czekoladę, zależy tylko od Ciebie. Może ona mieć kształt prostokątny, być wysoka lub niska. Moja forma miała wymiary 20/20 cm.
Przygotuj;
250 g. mleka granulowanego
5 łyżek kakao
1/2 kostki masła
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
Kilka kropel olejku pomarańczowego
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
garść żelków słodkich
W rondelku umieść masło. wodę i cukier. Podgrzej, aż składniki się rozpuszczą. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko granulowane z kakao.
Orzechy pokrój drobno, rodzynki zalej wrzątkiem i umieść na sitku, żelki pokrój na małe kawałeczki.
Mieszankę z masłem, wodą i cukrem wyłącz na chwilę, wsyp suche składniki, czyli mleko wymieszane z kakao i dodaj kilka kropel aromatu. Dobrze wymieszaj i włącz palnik. Gotuj na małej mocy palnika ok 2 minuty. Dodaj bakalie, wymieszaj.
Ciepłą czekoladę umieść we formie. Gdy się wystudzi, można ją pokroić.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz