JABŁKA W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM
Jabłuszka w drożdżowym cieście, miękkie i aromatyczne. Odmiana jabłek może być dowolna, moje były słodkie. Nie nadają się Mekintosze.
Składniki;
2 szklanki mąki
10 g. świeżych drożdży
500 ml mleka
1 łyżka cukru
2 jaja
1 kopiate łyżeczka cukru z wanilią
płaska łyżeczka cynamonu
kilogram jabłek
masło klarowane do smażenia
Jabłka umyj i pokrój w cienkie plasterki, usuń gniazda nasienne, nie obieraj ze skórki.
W misie miksera lub blendera umieść składniki na ciasto i zmiksuj. Masa powinna być gęsta. Odstaw ją na 15 minut, aby napęczniała i nabrała pęcherzyków powietrza.
Plasterki jabłek maczaj w surowym cieście i smaż z obydwu stron.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz