poniedziałek, 12 grudnia 2022

Budyń owsiany


  BUDYŃ OWSIANY

BEZ CUKRU


Budyń owsiany to nic innego, jak zmiksowane płatki owsiane górskie, mleko i skrobia. Jest pyszny. Na wierzchu są pokrojone słodkiej odmiany jabłuszka i cynamon. Zawartość miski wymieszaj przed zjedzeniem. Płatki możesz zmiksować blenderem lub młynku.



Składniki na dwie porcje;

4 płaskie łyżki zmiksowanych płatków owsianych.

700 ml mleka

1/4 łyżeczki soli

płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

1 duże jabłko

cynamon

Zmielone płatki wsyp do połowy zimnego mleka, dodaj sól. Podgrzewaj i mieszaj co chwilę. W osobnym naczyniu rozrób resztę zimnego mleka ze skrobią. Gdy mleko z płatkami zacznie lekko bulgotać, wlej mleko ze skrobią. Gotuj jeszcze dwie minuty, mieszając. Jabłko pokrój w kosteczkę, udekoruj nim gotowe porcje. Posyp cynamonem. Najlepiej jeść ciepły budyń.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz