BUDYŃ OWSIANY
BEZ CUKRU
Budyń owsiany to nic innego, jak zmiksowane płatki owsiane górskie, mleko i skrobia. Jest pyszny. Na wierzchu są pokrojone słodkiej odmiany jabłuszka i cynamon. Zawartość miski wymieszaj przed zjedzeniem. Płatki możesz zmiksować blenderem lub młynku.
Składniki na dwie porcje;
4 płaskie łyżki zmiksowanych płatków owsianych.
700 ml mleka
1/4 łyżeczki soli
płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
1 duże jabłko
cynamon
Zmielone płatki wsyp do połowy zimnego mleka, dodaj sól. Podgrzewaj i mieszaj co chwilę. W osobnym naczyniu rozrób resztę zimnego mleka ze skrobią. Gdy mleko z płatkami zacznie lekko bulgotać, wlej mleko ze skrobią. Gotuj jeszcze dwie minuty, mieszając. Jabłko pokrój w kosteczkę, udekoruj nim gotowe porcje. Posyp cynamonem. Najlepiej jeść ciepły budyń.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz