NALEŚNIKI Z SEREM
Ciasto naleśnikowe jest pulchne, a całość z serem pyszna.
Ciasto na naleśniki;
500 g. mąki na pizzę 00
2 jaja
500 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
Do mleka wbij jaja, dodaj przesianą mąkę i sól. Zmiksuj mikserem, trzepaczką kuchenną lub blenderem, do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie gęste dodaj mleko. Naleśniki smaż z obu stron.
Masa serowa;
500 g. twarogu półtłustego w kostce
pół szklanki cukru pudru
1 kopiata łyżeczka cukru z wanilią
1 jajo
2 łyżki śmietany
rodzynki (można pominąć)
Ser rozrób widelcem, dodaj śmietanę, cukier puder i waniliowy, jajko. Dobrze wymieszaj. Rodzynki namocz we wrzątku w celu wypłukania ich i odcedź. Dołóż na końcu do masy serowej.
Masę nakładaj na ciasto naleśnikowe, każdy placek złóż w kopertę. Umieść w naczyniu żaroodpornym.
Piecz 20 minut w 180*. Przed podaniem polej rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz