KLUSECZKI Z ORZECHAMI
Kluseczki z orzechami to w moim domu między innymi danie wigilijne. Jest ono aromatyczne i na prawdę smaczne, a przede wszystkim bardzo dekoruje stół.
Przygotuj;
2 szklanki mąki pszennej
wrzątek
orzechy włoskie według uznania
1 łyżka masła
łyżeczkę cukru
Mąkę przesiej na matę do wyrabiania ciasta, zrób w niej dołeczek i wlej wrzątek. Woda powinna mieć 80-90 stopni. Zagnieć ciasto. Następnie cienko rozwałkuj. Jeśli wlejesz za dużo wody, dodaj trochę mąki. Foremką do ciastek wykrój kształty kluseczek. Gotuj je w osolonej wodzie 2-3 minuty. W zależności jak ciasto będzie cienkie lub grubsze, jest inny czas gotowania.
Orzechy włoskie posiekaj. Na patelnię włóż masło, cukier i posiekane orzechy. Smaż chwilę.
Następnie polej kluseczki. Polecam.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz