ŚWIĄTECZNY PIERNIK
Piernik ten piekę tylko w święta Bożego Narodzenia. Wtedy smakuje najlepiej, ponieważ oddaje magię czasu. Nigdy mnie nie zawiódł, jest pyszny, pachnący i lekko wilgotny. Po upieczeniu, może leżeć kilka dni i czekać na święta. Aby go upiec potrzebujesz formy 30/40 cm.
Składniki na świąteczny piernik;
60 g. przyprawy do piernika
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
150 g. masła
850 g. mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 kopiate łyżeczki sody
mały słoiczek miodu
mały słoik powideł śliwkowych
5 jajek
bakalie u mnie;
Masło rozpuść i ostudź. Jajka oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę ze sodą, wsyp kakao i przyprawę do piernika.
Żółtka zmiksuj z cukrem, masłem i miodem. Gdy masa zrobi się jasna, dodawaj suche składniki, mleko i wodę. Rób to na przemian. Miksuj tylko do połączenia się składników. Dodaj powidła śliwkowe i wymieszaj przy pomocy szpatułki. Dołóż pianę z białek i delikatnie ją wmieszaj do ciasta.
Wszystkie bakalie namocz w ciepłej wodzie w celu przepłukania i odcedź na sitku.
Bakalie dołóż do masy, wymieszaj i ciasto przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w 170* 45 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz