środa, 21 grudnia 2022

Świąteczny makowiec krucho drożdżowy

  

MAKOWIEC

 KRUCHO DROŻDZOWY



Makowce krucho drożdżowe to u mnie tradycyjny świąteczny wypiek. Ciasto jest smaczne i bardzo wydajne, ponieważ ze składników które podam, piekę trzy makowce. Do ich wypieku używam foremek do keksów.

Składniki na ciasto krucho drożdżowe;

500 g. maki pszennej
200 g. masła
100 g. cukru pudru
2 jaja
3 żółtka
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
50 g. świeżych drożdży
3 łyżki śmietany 18%

Składniki na ciasto wyjmij dzień wcześniej z lodówki. Do śmietanki wkrusz drożdże dodaj łyżkę cukru i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiej i posiekaj w niej masło, dołóż cukier puder całe jaja i żółtka oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży. Ciasto wymieszaj mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Mieszaj, aż składniki ładnie się ze sobą połączą, nie dłużej. Dno i boki miski oprósz mąką, umieść w niej ciasto, nakryj ściereczką i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.

Masa makowa;

600 g. zmielonego suchego maku
600 ml mleka
miód, bakalie 
2 łyżki masła
1 łyżka kakao
kilka kropel olejku migdałowego

Mak zalej mlekiem i gotuj 10 minut, mieszaj od czasu do czasu. Wyłącz ogień i odstaw na dwie godziny, aby jeszcze przyjął mleko. Po tym czasie odlej pozostały nadmiar mleka, dodaj miód, bakalie, olejek i kakao. Znowu włącz palnik i podgrzewaj masę makową, aż wszystko połączy się ze sobą.




  

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski. Podziel na trzy równe kawałki. Podsyp blat mąką i wałkuj ciasta na prostokąty. Na każdy rozwałkowany blat ciasta nałóż masę i zawiń. Formy wyłóż papierem do pieczenia i umieść w nich rolady. Wierzchy posmaruj żółtkiem.


Włóż do piekarnika nagrzanego do 120* i w tej temperaturze piecz 20 minut. Po dwudziestu minutach podwyższ temperaturę do 160* i piecz 25 minut.

Ja upiekłam trzy sztuki za jednym razem. 

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz