środa, 14 grudnia 2022

Muffinki piernikowe


  MUFFINKI PIERNIKOWE





Muffinki o smaku i zapachu piernika. Z kawałeczkami czekolady wewnątrz. Z podanych składników otrzymasz 10 sztuk.


Składniki na muffinki piernikowe;

2 jaja 
130 ml mleka
100 g. masła
200 g. mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
70 g. czekolady gorzkiej

Masło rozpuść, przestudź i wymieszaj rózgą z jajkami i mlekiem.
 Do osobnej miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, przyprawę do piernika i kakao. Suche składniki zmieszaj ze sobą i wlej do nich wymieszaną masę jajeczną. Mieszaj łyżką, widelcem lub rózgą kuchenną. Tylko do połączenia się składników. Na końcu dodaj posiekaną czekoladę. 
Piekarnik nastaw do 180*. Surowe ciasto umieść w papilotkach. Piecz 15 minut.

Krem do dekoracji muffinek;

100 g. serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
70 g. czekolady 60%

Śmietankę podgrzej, ale nie zagotuj jej. Gdy osiągnie wyższą temperaturę  wsyp pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż powstanie sos czekoladowy. Dobrze go wystudź. Dodaj serek Mascarpone i wymieszaj mikserem. Krem przełóż do tytki cukierniczej i udekoruj nim muffiny.


Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz