MUFFINKI PIERNIKOWE
Muffinki o smaku i zapachu piernika. Z kawałeczkami czekolady wewnątrz. Z podanych składników otrzymasz 10 sztuk.
Składniki na muffinki piernikowe;
2 jaja
130 ml mleka
100 g. masła
200 g. mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
70 g. czekolady gorzkiej
Masło rozpuść, przestudź i wymieszaj rózgą z jajkami i mlekiem.
Do osobnej miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, przyprawę do piernika i kakao. Suche składniki zmieszaj ze sobą i wlej do nich wymieszaną masę jajeczną. Mieszaj łyżką, widelcem lub rózgą kuchenną. Tylko do połączenia się składników. Na końcu dodaj posiekaną czekoladę.
Piekarnik nastaw do 180*. Surowe ciasto umieść w papilotkach. Piecz 15 minut.
Krem do dekoracji muffinek;
100 g. serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
70 g. czekolady 60%
Śmietankę podgrzej, ale nie zagotuj jej. Gdy osiągnie wyższą temperaturę wsyp pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż powstanie sos czekoladowy. Dobrze go wystudź. Dodaj serek Mascarpone i wymieszaj mikserem. Krem przełóż do tytki cukierniczej i udekoruj nim muffiny.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz