BUŁECZKI
CYNAMONOWE
Drożdżowe bułeczki cynamonowe, inni mówią ślimaczki, jak kto woli. Są popularne w USA i często spożywane jako american breakfast. Zazwyczaj polane są grubą glazurą z cukru pudru. Ja posypałam cukrem pudrem. Są bardzo smaczne. Z podanych przeze mnie składników zrobisz 25 sztuk.
Składniki na bułeczki cynamonowe;
400 g. maki pszennej
150 ml. mleka
20 g. świeżych drożdży
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
2 jaja
50 g. masła
Jaja wyjmij dużo wcześniej z lodówki. Masło rozpuść. Mąkę przesiej do plastikowej miski, zrób w niej dołek, do którego wkrusz drożdże, wsyp cukier i wlej lekko ciepłe mleko. Zasyp to mąką zebraną po bokach. Nakryj folią i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie, do ciasta wbij jaja i dodaj sól. Mieszaj mikserem za pomocą haka do ciast drożdżowych. Kiedy ciasto będzie tworzyło jedną elastyczną całość, wlewaj powoli roztopione lekko ciepłe masło. Mieszaj, aż do momentu gdy ciasto wchłonie całe masło.
Osobne naczynie posmaruj w całości oliwką i umieść w nim surowe ciasto drożdżowe. Nakryj szczelnie folią i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Teraz masz czas na przygotowanie cynamonowego wkładu. Zrobisz go z;
60 g. masła
2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
2 łyżeczki cynamonu
Masło roztop a cynamon wymieszaj z ksylitolem.
Ciasto drożdżowe po upływie godziny wyjmij i delikatnie rozwałkuj, lub rozciąg rękoma na długi prostokąt. Posmaruj do masłem i posyp cukrem z cynamonem. Zwiń wzdłuż i pokrój na grubsze krążki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz na papierze do pieczenia w 170* 20 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz