czwartek, 8 grudnia 2022

Ciasto Malinowa Delicja

 

CIASTO

 MALINOWA DELICJA



Ciasto Malinowa Delicja na biszkopcie, z malinami i pianką lekko kakaową. Pyszne, lekkie i rozpływa się w ustach.

Spód to biszkopt;

3 jaja

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, dodawaj w trzech porcjach cukier, Miksuj, aż powstanie jasna i lśniąca piana. Dodaj po jednym żółtku i wmieszaj je na najniższych obrotach miksera. Następnie dosyp w trzech porcjach przesianą mąkę i mieszaj już delikatnie silikonową szpatułką. Ciasto przełóż do formy 20/20 cm. Piecz w 180* 20 minut.

Różowa część;

2 galaretki malinowe

1 szklanka malin

Galaretki ugotuj według przepisu na opakowaniu. Galaretkę lekko przestudziłam i wsypałam do niej maliny. Owoce miałam zamrożone, swoje malinki z ogródka. Gdy dasz takie schłodzone owoce do galaretki, przyspieszysz jej tężenie. Mnie właśnie o to chodziło. Moja galaretka malinowa była gotowa do wyłożenia na ciasto po pięciu minutach.

Jasny wierzch;  

250 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka kakao

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka żelatyny.

Żelatynę umieść w garnuszku u zalej zimna wodą, tak by woda tylko ją przykryła. Odstaw,

Śmietankę zmiksuj z początku samą, aż będzie lekko sztywna. Następnie dołóż cukier puder i przesiane kakao. Zmiksuj krótko. Do żelatyny wlej trochę wrzątku, dodaj łyżkę masy z bitej śmietany, wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę wlej do naczynia z ubitą śmietaną. Wymieszaj szpatułką. Wyłóż ją na galaretkę malinową.

Oprósz starta czekoladą.

Smacznego.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz