CIASTO
MALINOWA DELICJA
Ciasto Malinowa Delicja na biszkopcie, z malinami i pianką lekko kakaową. Pyszne, lekkie i rozpływa się w ustach.
Spód to biszkopt;
3 jaja
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, dodawaj w trzech porcjach cukier, Miksuj, aż powstanie jasna i lśniąca piana. Dodaj po jednym żółtku i wmieszaj je na najniższych obrotach miksera. Następnie dosyp w trzech porcjach przesianą mąkę i mieszaj już delikatnie silikonową szpatułką. Ciasto przełóż do formy 20/20 cm. Piecz w 180* 20 minut.
Różowa część;
2 galaretki malinowe
1 szklanka malin
Galaretki ugotuj według przepisu na opakowaniu. Galaretkę lekko przestudziłam i wsypałam do niej maliny. Owoce miałam zamrożone, swoje malinki z ogródka. Gdy dasz takie schłodzone owoce do galaretki, przyspieszysz jej tężenie. Mnie właśnie o to chodziło. Moja galaretka malinowa była gotowa do wyłożenia na ciasto po pięciu minutach.
Jasny wierzch;
250 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka kakao
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny.
Żelatynę umieść w garnuszku u zalej zimna wodą, tak by woda tylko ją przykryła. Odstaw,
Śmietankę zmiksuj z początku samą, aż będzie lekko sztywna. Następnie dołóż cukier puder i przesiane kakao. Zmiksuj krótko. Do żelatyny wlej trochę wrzątku, dodaj łyżkę masy z bitej śmietany, wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę wlej do naczynia z ubitą śmietaną. Wymieszaj szpatułką. Wyłóż ją na galaretkę malinową.
Oprósz starta czekoladą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz