ZAPIEKANKA Z KABANOSEM
Zapiekanki to bardzo wdzięczne dania. Moją zrobiłam na bazie makaronu krótkich nitek, nie mogło zabraknąć serka topionego, który dodaje spoistości i smaku. Wykorzystałam do dania cienkie kabanosy, które są również w środku nie tylko na zewnątrz. Całość jest pyszna.
Do tej zapiekanki potrzebujesz;
150 g. makaronu cięte nitki
1/2 papryki czerwonej
150 g. cienkich kabanosów
1 marchew
1/2 cebuli
3 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki oliwy
1 kostka serka topionego
1/ 2 łyżeczki bazylii suszonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
1 płaska łyżeczka pieprzu kolorowego zmielonego
sól
Makaron ugotuj al dente. Marchew obierz i pokrój w kosteczkę, również ją podgotuj. Kostkę serka topionego rozrób w połowie szklanki wrzątku. Kabanos pokrój, to samo zrób z papryką czerwoną i cebulą. Makaron umieść w naczyniu, wlej do niego rozprowadzony we wrzątku serek, dołóż marchew, kabanosy, paprykę i cebulkę. Dodaj oliwę i przyprawy i przecier pomidorowy. Wymieszaj.
Masę na zapiekankę przenieś do naczynia żaroodpornego. Piecz w 180* 20 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz