czwartek, 15 grudnia 2022

Rozgrzewające leczo


  ROZGRZEWAJĄCE LECZO



W chłodne dni lekko pikantne leczo jest doskonałe i rozgrzewające.  Mamy teraz okres późnej jesieni, a mimo to, dostęp do wszystkich warzyw. Coś wspaniałego. 

Przepis na rozgrzewające leczo;

3 małe cukinie
2 papryki czerwone
2 pomidory
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki zmielonego imbiru lub świeżego startego
mały słoiczek koncentratu pomidorowego

Cukinie, pomidory i paprykę dobrze wypłucz. Cebulę obierz i pokrój dość grubo Czosnek obierz i zgnieć, paprykę oczyść z nasion i grubo pokrój. Pomidory sparz i obierz ze skórki.

Cukinie przekrój wzdłuż i pokrój na ćwiartki, nie obieraj ze skórki.
Na dno garnka wlej oliwę i pół szklanki wody, dołóż pokrojoną paprykę. Duś solo pod przykryciem ok. 4 minuty. Następnie dołóż cukinię, cebulę, czosnek i przyprawy. Pokrojone pomidory. Gotuj ok. 20 minut. Teraz na koniec dołóż koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze pięć minut, mieszaj i dopraw jeszcze do smaku. 



Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz